Αναστάτωση και προβληματισμός στο Άγιον Όρος μετά τα αλλεπάλληλα δημοσιεύματα που θέλουν γνωστούς ηθοποιούς να βρίσκονται εκεί και να γυρίζουν ταινίες ή επεισόδια από σίριαλ.
Μάλιστα, σε ρεπορτάζ εβδομαδιαίου περιοδικού, που αφορά την ταινία, την οποία σκηνοθετεί, γράφει το σενάριο και κρατά τον πρωταγωνιστικό ρόλο ο Άνθιμος Ανανιάδης, αναφέρεται πως μέρος των γυρισμάτων έγινε στο Άγιον Όρος. Στη λεζάντα σχετικής φωτογραφίας σημειώνεται πως για πρώτη φορά δόθηκε άδεια για να γυριστεί ταινία στο Περιβόλι της Παναγίας, ενώ σε άλλα δημοσιεύματα των ημερών γίνεται λόγος για γυρίσματα της κυπριακής τηλεοπτικής σειράς «Μπλε» στο Άγιον Όρος.
«Υπάρχει κανονιστική διάταξη της Ιεράς Κοινότητας που απαγορεύει την κινηματογράφηση εντός της μοναστικής πολιτείας και ουδέποτε έχει δοθεί άδεια για γυρίσματα. Έχουν κατά καιρούς ζητήσει τέτοια άδεια οι μεγαλύτεροι τηλεοπτικοί σταθμοί του κόσμου και διεθνούς εμβέλειας κινηματογραφικές εταιρείες και σε κανέναν δεν επιτράπηκε η λήψη πλάνων από την περιοχή» λέει στο ethnos.gr ο αναπληρωτής διοικητής του Αγίου Όρους Αρίστος Κασμίρογλου, και συμπληρώνει: «Eίτε, λοιπόν, οι πληροφορίες δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, είτε αν έχουν γίνει γυρίσματα, αυτά έχουν τραβηχτεί λάθρα. Σήμερα μπορεί κανείς εύκολα να πάρει πλάνα από οπουδήποτε, με ένα κινητό τηλέφωνο, ακόμη και με ειδικά στιλό που έχουν προσαρμοσμένες κάμερες».
Σε αρκετές μονές το θέμα προκαλεί προβληματισμό, κυρίως επειδή φαίνεται πως είναι επαναλαμβανόμενο. Πληροφορίες αναφέρουν πως σε κάποιες μονές, με την ανοχή των μοναχών, επιτρέπεται η λήψη πλάνων από τους χώρους τους, με μόνο περιορισμό να μην αναφέρεται -ή διακρίνεται- ποιος είναι ο χώρος.
«Αν εμείς μάθαμε για δύο περιστατικά, επειδή αυτά δημοσιεύτηκαν, φανταστείτε πόσα άλλα έχουν συμβεί και δεν τα γνωρίζουμε. Οφείλουν όλοι να σέβονται την ιερότητα του χώρου και τους κανόνες που ισχύουν εδώ, για να μη δημιουργούνται προβλήματα» μας έλεγαν αγιορείτες μοναχοί.
Και ενώ το θέμα που κυριαρχεί αυτές τις μέρες είναι τα κινηματογραφικά γυρίσματα, στην Αθωνική Πολιτεία ολοκληρώθηκαν οι ετοιμασίες για την τελετή υποδοχής την Πέμπτη 14 Νοεμβρίου του πολιτικού διοικητή Αθανάσιου Μαρτίνου.
Ο κ. Μαρτίνος ορκίστηκε στις 8 Οκτωβρίου, ωστόσο προέκυψε ένα πρόβλημα με τον διορισμό του, καθώς θέλει να παρέχει τις υπηρεσίες του αμισθί, κάτι που όμως δημιούργησε νομικό πρόβλημα και χρειάστηκε να κατατεθεί τροπολογία στη Βουλή για να ξεπεραστεί ο σκόπελος.
Στη συνέχεια ήταν η επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου και η εγκατάστασή του μετατέθηκε για μεθαύριο, Πέμπτη. Η υποδοχή θα γίνει από την Ιερά Κοινότητα στις Καρυές, θα ακολουθήσει δοξολογία στον Ναό του Πρωτάτου και τράπεζα στην αίθουσα του Ιεροκοινοτικού Μεγάρου.

ethnos.gr