Χίλιους άνδρες των ειδικών δυνάμεων στέλνει η Τουρκία στα σύνορα με την Ελλάδα, ανακοίνωσε σήμερα ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού ισχυριζόμενος ότι 164 μετανάστες τραυματίστηκαν από τις ελληνικές αρχές.
«Τραυμάτισαν 164 ανθρώπους. Προσπάθησαν να στείλουν πίσω στην Τουρκία 4.900 ανθρώπους. Αναπτύσουμε 1.000 άνδρες των ειδικών δυνάμεων στα σύνορα», δήλωσε ο Σοϊλού υποστηρίζοντας ότι αυτός είναι ένας τρόπος για να μην ωθούνται προς την Τουρκία οι μετανάστες.
Ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών δήλωσε επίσης στο CNN Turk ότι η Τουρκία είναι αποφασισμένη να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την υπόθεση του μετανάστη που επιμένει ότι έπεσε νεκρός με ευθύνη των ελληνικών αρχών στα σύνορα. Η ελληνική κυβέρνηση έχει διαψεύσει από χθες τους ισχυρισμούς της Άγκυρας.
Ειδικότερα, βλέποντας ότι οι Τούρκοι στήνουν καταυλισμούς στην άλλη πλευρά του Έβρου για να μονιμοποιήσουν τη σημερινή κατάσταση και διακινούν ψεύτικα video και fake news για νεκρούς μετανάστες και τραυματίες στα σύνορα, η ελληνική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο δημιουργίας τεχνητής έντασης και πρόκλησης προβοκάτσιας των Τούρκων στον Έβρο ή τα νησιά.
Η ελληνική πλευρά επεξεργάζεται σχέδια για το πώς θα αποτρέψει την παρατεταμένη παραμονή εκατοντάδων μεταναστών στα ελληνοτουρκικά σύνορα και τη δημιουργία αυτοσχέδιων καταυλισμών «τύπου Ειδομένης», ενώ παρακολουθεί την προπαγάνδα της Άγκυρας που εμφανίζει την Ελλάδα ως εχθρό αλλά και ως το τελευταίο εμπόδιο για την μετάβασή τους στις χώρες της Ευρώπης, στο πλαίσιο του σχεδιασμού των Τούρκων να εργαλειοποιήσουν τους πρόσφυγες και τους μετανάστες.
«Τριάμισι εκατομμύρια άνθρωποι στην Ιντλίμπ και στα σύνορα της Τουρκίας βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε δύσκολη κατάσταση. Οι συνεχιζόμενες απάνθρωπες ενέργειες του συριακού καθεστώτος εκεί θα σημάνουν το άνοιγμα των συνοριακών πυλών μας», δήλωσε ο Σοϊλού σε δημοσιογράφους στην Αδριανούπολη. «Τελικά όλοι θα κατευθυνθούν προς την Ευρώπη», δήλωσε ο Σοϊλού υποστηρίζοντας ότι «αυτό δεν είναι απειλή ούτε εκβιασμός».
Με στόχο την αποκλιμάκωση της έντασης στη Συρία και εν μέσω της απειλής μίας ανοιχτής σύρραξης Μόσχας - Άγκυρας, συναντώνται σήμερα στη Μόσχα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Τούρκος ομόλογός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Μία ημέρα πριν από τη συνάντηση με τον ομόλογό του, ο Ερντογάν εξέφρασε την ελπίδα να συμφωνήσουν «σε εκεχειρία στην επαρχία Ιντλίμπ το συντομότερο δυνατό».
Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ επεσήμανε ότι οι δύο ηγέτες ίσως συμφωνήσουν μετά τη συνάντησή τους για τα αίτια της κρίσης και συζητήσουν «κοινά μέτρα» για τον τερματισμό της.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters