Σαφές μήνυμα ενότητας, αλληλεγγύης και αποφασιστικότητας χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης το αποτέλεσμα της Συνόδου Κορυφής για την Τουρκία και την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο.
Προσερχόμενος στην ειδική Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις Βρυξέλλες, κατά τη δεύτερη ημέρα διεξαγωγής της, ο πρωθυπουργός δήλωσε πως «η Ευρωπαϊκή Ένωση ξεκαθάρισε με απόλυτη σαφήνεια ότι η άρση μονομερούς ενέργειας αποτελεί προϋπόθεση για τη βελτίωση των σχέσεων ΕΕ και Τουρκίας».
«Κατέστησε όμως ταυτόχονα απολύτως σαφές ποιες θα είναι οι επιπτώσεις σε περίπτωση που η Τουρκία συνεχίσει την επιθετική της συμπεριφορά», συμπλήρωσε για να δηλώσει απόλυτα ικανοποιημένος από το ευρωπαϊκό μήνυμα προς την Τουρκία
Αναμένουμε την έναρξη διερευνητικών το συντομότερο δυνατό, πρόσθεσε.
Να σημειωθεί ότι πολύωρες ήταν οι διαβουλεύσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέχρις ότου καταλήξουν σε συμφωνία οι Ευρωπαίοι ηγέτες για το προσχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής σχετικά με τα ζητήματα της Τουρκίας και της Λευκορωσίας. Ελλάδα και Κύπρος απέρριψαν το πρώτο προσχέδιο που είχε συνταχθεί, εκφράζοντας ενστάσεις για τη διατύπωση στις αναφορές σχετικά με την Τουρκία.
Τελικά κάνοντας διορθώσεις στη διατύπωση δεκτό έγινε το τρίτο προσχέδιο. Επιβεβαιώνοντας την ευρωπαϊκή διάθεση για «πολιτικό διάλογο» με την Τουρκία, όπως σημείωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, το κείμενο τονίζει  τη στήριξη της ΕΕ σε Ελλάδα και Κύπρο μεριμνώντας παράλληλα για την αντίδραση της Ευρώπης σε περίπτωση που δεν τηρηθεί η καλή στάση της Τουρκίας. Σε περίπτωση ανανεωμένων μονομερών ενεργειών ή προκλήσεων κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου, η ΕΕ θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα και τις επιλογές που έχει στη διάθεσή της, αναφέρεται στο κείμενο.
Σχολιάζοντας λίγο αργότερο το «λευκό καπνό» που βγήκε στις Βρυξέλλες, κυβερνητικές πηγές στο ίδιο μήκος κύματος που εμφανίστηκε σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, υποστήριξαν ότι το κείμενο συμπερασμάτων αντανακλά τις θέσεις της Ελλάδας, τονίζοντας μάλιστα πως γίνεται σαφής αναφορά σε συγκεκριμένα άρθρα των Συνθηκών για την επιβολή κυρώσεων (29, 215).α
Από την πλευρά της η Τουρκία δεν έχει σχολιάσει επίσημα το αποτέλεσμα της Συνόδου, ωστόσο, σε δηλώσεις του στο Reuters, ανώτατος αξιωματούχος του Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών σχολίασε πως οι κυρώσεις δεν θα αποτρέψουν την Τουρκία- υπογραμμίζοντας  μάλιστα πως οι κυρώσεις θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τον διάλογο που σχεδιάζεται μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

naftemporiki.gr