Τον κίνδυνο ενός «ατυχήματος» στο Αιγαίο που θα διαμόρφωνε διαφορετικά τις ήδη τεταμένες σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας, υπογραμμίζουν διπλωμάτες και στρατιωτικοί στη χώρα μας.
Οι γείτονες συνεχίζουν να προκαλούν, κι αυτή τη φορά όχι μόνο λεκτικά αλλά βάζοντας στο παιχνίδι και τις παραβιάσεις του εθνικού ενάεριου χώρου.
Με τις αερομαχίες να είναι πλέον καθημερινό φαινόμενο και με τη μεγάλη ένταση που επικρατεί, κανείς δεν θα απέκλειε ένα ατύχημα.
Σύμφωνα με τα «ΝΕΑ», προχθές τουρκικά μαχητικά ξεπέρασαν κάθε όριο προκλητικότητας καθώς προχώρησαν σε 12 υπερπτήσεις στις Οινούσσες, την Παναγιά και τη Ρω μέσα σε 24 λεπτά. Η κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας φάνηκε και από το γεγονός ότι τα τουρκικά F-16 πέταξαν δύο φορές σε ύψος μόλις 150 μέτρων πάνω από το κατοικημένο νησί των Οινουσσών!
Οπως είναι πρόδηλο, οι Τούρκοι παίζουν ανοιχτά με τη φωτιά και ο κίνδυνος ενός «ατυχήματος» στο Αιγαίο είναι πλέον κάτι παραπάνω από υπαρκτός. Στο μισάωρο αυτού του μπαράζ των υπερπτήσεων οι Τούρκοι είχαν βγάλει στην περιοχή του Βορειανατολικού Αιγαίου, ανάμεσα στη Λέσβο, τη Χίο και τη Λήμνο, αλλά και νοτιότερα στο Καστελλόριζο, δεκατρία F-16. Ομως αμέσως πήραν απάντηση από 15 ελληνικά μαχητικά της Πολεμικής Αεροπορίας που αναχαίτισαν και εκδίωξαν τα τουρκικά.
Επικίνδυνες υπερπτήσεις
Υπερπτήσεις και μαζικές παραβιάσεις έχουν γίνει κι άλλες φορές από τους Τούρκους σε μία προσπάθεια είτε να απαντήσουν με αυτόν τον τρόπο σε δηλώσεις ελλήνων αξιωματούχων ή για να πάρουν «εκδίκηση» για τις συνήθεις καταδιώξεις που υφίστανται στον «αέρα» από τα ελληνικά «γεράκια» της Πολεμικής μας Αεροπορίας. Προχθές όμως, στόχος των 11 υπερπτήσεων, όπως όλα δείχνουν, ήταν ο αρχηγός ΓΕΣ αντιστράτηγος Γεώργιος Καμπάς, ο οποίος είχε προγραμματισμένη επίσκεψη το μεσημέρι στο φυλάκιο των Οινουσσών, στο πλαίσιο της ανταλλαγής ευχών για τα Χριστούγεννα με φαντάρους. Και βέβαια οι Τούρκοι επέλεξαν να προχωρήσουν σε αυτή τη νέα πρόκληση σε μία περίοδο κατά την οποία ανεβάζουν καθημερινά την ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Ο αρχηγός ΓΕΣ έφτασε στις Οινούσσες περίπου στη 1.30 μ.μ. με ελικόπτερο NH-90 και έμεινε μέχρι τις 2 και πέντε. Αμέσως μετά την άφιξή του, σύμφωνα με πληροφορίες, ξεκίνησαν οι τουρκικές παραβιάσεις και οι υπερπτήσεις από ζεύγος τουρκικών F-16. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΓΕΕΘΑ, στις 13.40, 13.42, 13.53, 13.55, 13.57, 13.58, 13.59 πέταξαν πάνω από τις Οινούσσες στα 10.000 πόδια, στα 12.000, στα 26.000 πόδια, στα 4.000 στα 500 (δηλαδή στα 150 μέτρα), στα 2.000 και ξανά στα 500.
Λίγα λεπτά νωρίτερα (στις 13.35) το ίδιο ζευγάρι των τουρκικών μαχητικών είχε «σημαδέψει» τη νησίδα Παναγιά και μάλιστα τέσσερις φορές. Ενα άλλο ζευγάρι τουρκικών F-16 έβαλε στο στόχαστρο το Καστελλόριζο και συγκεκριμένα τη νησίδα Ρω του νησιωτικού συμπλέγματος με μία υπερπτήση στις 13.46 στα 23.000 πόδια.
Προβληματισμός
Στο ελληνικό Πεντάγωνο, όπως είναι επόμενο, υπάρχει προβληματισμός για τη συνεχιζόμενη παραβατική δραστηριότητα στο Αιγαίο που συνδυάζεται και με την κλιμάκωση της επιθετικής ρητορικής της Τουρκίας μετά την υπογραφή του συμφώνου με τη Λιβύη. Η εντολή που έχει δοθεί από τους επιτελείς είναι να υπάρχει επαγρύπνηση, αλλά ταυτόχρονα να επιδεικνύεται ψυχραιμία και σύνεση στην αντιμετώπιση ακραίων ενεργειών. Αυτό έγινε και χθες κατά τη διάρκεια των τουρκικών πτήσεων και μάλιστα σε πολύ χαμηλό ύψος πάνω από κατοικημένα ελληνικά νησιά
«Εσπασαν» τα ρεκόρ
Το 2019, πάντως, η τουρκική προκλητικότητα έχει ξεπεράσει κάθε ρεκόρ και σε ποσοτικά και σε ποιοτικά στοιχεία. Με τις χθεσινές 12 υπερπτήσεις ο συνολικός αριθμός τους από την αρχή του χρόνου έφτασε τις 95 που αποτελεί ρεκόρ για την τελευταία δεκαετία. Είναι υπερδιπλάσιες σε σύγκριση με πέρυσι που ήταν 47. Σε ό,τι αφορά τις παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου από τουρκικά αεροσκάφη έως χθες – με τις 51 επιπλέον που σημειώθηκαν – είχαν φτάσει τις 4.616 που είναι οι περισσότερες όλων των εποχών (από το 1987)! Πέρυσι, για παράδειγμα, οι παραβιάσεις ήταν 3.705.
Αλλά και τα ποιοτικά στοιχεία των παραβιάσεων φανερώνουν την αναβάθμιση των προκλήσεων της Τουρκίας στο Αιγαίο τη φετινή χρονιά. Πέρυσι είχαν σημειωθεί 128 εμπλοκές (εικονικές αερομαχίες) με ελληνικά μαχητικά, ενώ φέτος (έως χθες) είναι σχεδόν τριπλάσιες, 359.

(in.gr)