Έληξε την Παρασκευή (και τυπικά χθες, 12 Ιανουαρίου) η πρωτοφανούς διάρκειας απεργία που είχε προκηρύξει στον ΟΤΕ η ΟΜΕ-ΟΤΕ από τις 12 Δεκεμβρίου του 2019.
Για σήμερα έχει προγραμματιστεί τριμερής συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων ενώ η ΟΜΕ-ΟΤΕ έχει προκηρύξει τρίωρη πανελλαδική στάση εργασίας μέχρι το τέλος κάθε βάρδιας καλώντας -όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της- τους εργαζόμενους στη συγκέντρωση στις 12.00 στο υπουργείο (Σταδίου 29), κατά την διάρκεια της τριμερούς, «απαιτώντας την ακύρωση όλων των άδικων και καταχρηστικά στοχευμένων ομαδικών απολύσεων».
Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι στο επίμαχο θέμα των απολύσεων που αφορά θέσεις εργασίας το αντικείμενο των οποίων καταργήθηκε από το Μάιο του 2019, το ενδιαφέρον εστιάζεται σε έξι απολύσεις σε θέσεις φύλαξης. Πρόκειται για έξι από τους συνολικά 74 υπαλλήλους που δεν δέχθηκαν την πρόταση της διοίκησης για τις θέσεις που καταργήθηκαν, η οποία περιελάμβανε μεταξύ άλλων αποζημιώσεις τεσσάρων ως οκτώ ετών (ανάλογα με τα χρόνια προϋπηρεσίας), που ξεπερνούσαν σε κάποιες περιπτώσεις τα 200.000 ευρώ και τριετή εξασφαλισμένη εργασία στην εταιρεία που ανέλαβε τις υπηρεσίες φύλαξης των κτηρίων του ΟΤΕ.
Υπό τις παρούσες συνθήκες η σημερινή συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας δεν αναμένεται να φέρει κάποιο νέο δεδομένο ενώ στο επίκεντρο πλέον τίθενται οι διαπραγματεύσεις διοίκησης και συνδικαλιστών για μια κοινά αποδεκτή συμφωνία για Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΣΣΕ). Η ΣΣΕ τυπικά έληξε τέλος του 2019 χωρίς συμφωνία για νέα, με την ΟΜΕ-ΟΤΕ να διεκδικεί ΣΣΕ τριετούς διάρκειας, με αυξήσεις για όλους τους εργαζομένους, καμία απόλυση και επαναφορά των μισθολογικών κλιμακίων στον όμιλο.
Αναζητείται φόρμουλα συνεννόησης σε συνέχεια των απεργιακών κινητοποιήσεων (που κατά ορισμένες εκτιμήσεις είχαν συμμετοχή της τάξης του 25%), οι οποίες έλαβαν χώρα σε τεταμένο κλίμα, με αποκλεισμούς κτηρίων και καταστημάτων και με κορύφωση την επίθεση με συνθήματα στην οικία του διευθύνοντος συμβούλου του Ομίλου, Μιχάλη Τσαμάζ, από τον «Ρουβίκωνα».

naftemporiki.gr