Οι νέοι περιορισμοί εν όψει και της εξόδου του Πάσχα είναι σχεδόν στο σύνολό τους αποφασισμένοι και αναμένονται οι ανακοινώσεις από την πλευρά της κυβέρνησης, το πιθανότερο μέσα στο Σαββατοκύριακο. Σκοπός της κυβέρνησης είναι να κλείσει τα «παράθυρα» των υφιστάμενων μέτρων και να αυστηροποιήσει το πλαίσιο, με βάση τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί για τα αστικά κέντρα και την περιφέρεια για τις τελευταίες δεκαπέντε ημέρες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης έχει αποκλείσει την καθολική καραντίνα, έχει δώσει το πράσινο φως για πιο αυστηρά μέτρα και ελέγχους, ζητά ωστόσο να μην εγκαταλειφθεί η αναλογία ανάμεσα τήρησης μέτρων – προσωπικής ελευθερίας στις μετακινήσεις, ώστε η πλειονότητα – όπως συμβαίνει ως τώρα – να συνεχίσει να τηρεί το πλαίσιο.
Μέσα στο Σαββατοκύριακο έχουν προγραμματιστεί τηλεδιασκέψεις για την οριστικοποίηση των νέων περιορισμών ανάμεσα στον πρωθυπουργό και τους αρμόδιους υπουργούς με τους ειδικούς, οι οποίοι έχουν ήδη προειδοποιήσει πως αν εγκαταλειφθεί η προσπάθεια που έχει γίνει τώρα από τους πολίτες, τότε θα είναι σαν να μην έχουμε πάρει κανένα μέτρο, απέναντι στον ιό.
Όπως έχει ήδη γράψει η «Ν» μελετάται η δυνατότητα μετακίνησης των πολιτών μέχρι δύο φορές την ημέρα για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα ανάλογα με την κατηγορία και με αποστολή sms στο 13033. Το έντυπο θα διατηρηθεί μόνο για τους ηλικιωμένους, μάλλον από 65 και άνω. Μελετάται ακόμα – εν όψει της Κυριακής του Πάσχα – η μείωση του επιτρεπόμενου αριθμού για τις συναθροίσεις (σήμερα είναι δέκα) και ο αποκλεισμός δημόσιων χώρων (πάρκων, παραλιών κλπ). 
Θα προγραμματιστούν αυξημένοι έλεγχοι πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τη Μεγάλη Εβδομάδα σε εθνικές οδούς, λιμάνια, σιδηροδρομικούς σταθμούς, στάσεις υπεραστικών λεωφορείων. Το κλείσιμο των διοδίων, είναι στο τραπέζι αλλά δεν έχει αποφασιστεί, όπως δεν υπάρχει απόφαση και για τις εισηγήσεις που έχει δεχθεί ο κ. Μητσοτάκης να αυξηθούν τα πρόστιμα για τους παραβάτες των μέτρων.
Διαμηνύεται ότι αυτό το Πάσχα οι πολίτες δεν πρέπει να μεταβούν στο χωριό για να περάσουν το Πάσχα. Για να γίνει αυτό προτάθηκε η επέκταση του μοντέλου κυκλοφορίας των μόνιμων κατοίκων των νησιών με την επίδειξη του Ε 1, αλλά φαίνεται ότι δεν προχωρά. Είναι βέβαιο ότι ο στόχος των μέτρων που θα αποφασιστούν είναι οι πολίτες να μείνουν σπίτι και το Πάσχα, αλλά η συνταγή για αυτό ακόμα αναζητείται.
Τέλος, η κυβέρνηση αναμένεται να δεχθεί την απόφαση της Ιεράς Συνόδου για λειτουργίες κεκλεισμένων των θυρών σε επιλεγμένες εκκλησίες που θα ορίσουν οι Μητροπόλεις.

Γιάννης Καμπουράκης (Η Ναυτεμπορική)