Εντονότατη κριτική στα κράτη μέλη της Ε.Ε. για έλλειψη αλληλεγγύης προς την Ελλάδα στο προσφυγικό άσκησαν χθες σχεδόν όλες οι πολιτικές ομάδες της Ευρωβουλής, ενώ ζητήθηκε από τη χώρα μας η επίσπευση της μεταφοράς προσφύγων από τα νησιά του Αιγαίου στην ενδοχώρα, ώστε να αποφευχθούν ακραίες καταστάσεις με την έλευση του χειμώνα.
Ειδικότερα, στη διάρκεια ειδικής συζήτησης που έγινε στην ολομέλεια, παρουσία της φινλανδικής προεδρίας και του επίτροπου για θέματα μετανάστευσης Δημήτρη Αβραμόπουλου, οι ευρωβουλευτές άσκησαν κριτική στο Συμβούλιο της Ε.Ε. για την αδυναμία λήψης απόφασης σχετικά με τη μεταρρύθμιση της πολιτικής ασύλου (αναθεώρηση του κανονισμού του Δουβλίνου για τον καθορισμό της υπεύθυνης χώρας). Όπως τόνισαν, μια συμφωνία προς αυτή την κατεύθυνση θα διευκόλυνε σε μεγάλο βαθμό και την Ελλάδα να διαχειριστεί την κατάσταση, δεδομένου ότι οι εταίροι θα αναλάμβαναν ένα μέρος των υποψήφιων προσφύγων.
Οι πολιτικές ομάδες θεωρούν ότι η υποστήριξη των εταίρων προς την Ελλάδα είναι πολύ μικρή, ενώ έφεραν το παράδειγμα των 4.000 ασυνόδευτων ανηλίκων, όπου μόνο τρία κράτη μέλη προθυμοποιήθηκαν να πάρουν ορισμένους στο έδαφός τους.
Στην παρέμβασή του, ο αρμόδιος επίτροπος για τη μεταναστευτική πολιτική Δημήτρης Αβραμόπουλος στάθηκε ιδιαίτερα στον συνωστισμό που επικρατεί σε Λέσβο, Κω και Σάμο.
Σύμφωνα με τον κ. Αβραμόπουλο, χρειάζεται κατεπείγουσα δράση για να βελτιωθεί η κατάσταση και να ανασάνουν τα νησιά, ενώ -όπως υπογράμμισε- η Επιτροπή καταβάλλει κάθε προσπάθεια προς αυτήν την κατεύθυνση. Πολλά από τα υφιστάμενα προβλήματα έχουν επιδεινωθεί τους τελευταίους έξι μήνες λόγω αύξησης των αφίξεων, ενώ η μεταφορά υποψήφιων προσφύγων από τα νησιά στην ενδοχώρα είναι ύψιστη προτεραιότητα.