Σε 5.824 ανέρχονται οι πολίτες που βρίσκονται σε κατ’ οίκον καραντίνα σε όλη τη χώρα, όπως τόνισε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.
Κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης για την εξάπλωση του κοροναϊού στην Ελλάδα, υποστήριξε πως «κανείς δεν είναι ασφαλής, ο καλύτερος τρόπος να σπάσουμε την αλυσίδα είναι να τηρήσουμε τα μέτρα. Για το λόγο αυτό 5.824 πολίτες βρίσκονται σε καραντίνα στην χώρα μας ως δυνητικοί φορείς κοροναϊού».
Ειδικότερα, πρόκειται για συμπολίτες μας, επαφές ή συνταξιδιώτες από χώρες του εξωτερικού που έχουν βρεθεί θετικοί κατά τη διενέργεια 1.116 ελέγχων.
Παράλληλα, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας προανήγγειλε πως θα είναι σαρωτικοί έλεγχοι για να διαπιστωθεί αν όσοι έχουν τεθεί σε καραντίνα, πράγματι μένουν σπίτι τους.
Όπως τόνισε, από την εμπειρία εμπειρία των πρώτων ημερών από την εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων δείχνει ότι η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών αντιλαμβάνεται την αναγκαιότητα λήψης τους και επιδεικνύει ψυχραιμία και ωριμότητα.
Διευκρινίσεις για τα Σώματα Ασφαλείας
Διευκρίνισε δε, ότι τα μέλη των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων, έχουν άδεια κυκλοφορίας μόνο για την άσκηση των καθηκόντων τους, και σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση μετακίνησής τους, ισχύει ό,τι ισχύει και για τους υπόλοιπους πολίτες.
Επίσης, ο κ. Χαρδαλιάς επανέλαβε ότι τα SMS στο 13303 είναι χωρίς χρέωση και δεν αποθηκεύονται προσωπικά στοιχεία.
Εθελοντές
Στη συνέχεια, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων αναφέρθηκε στην πλατφόρμα gov.gr που βρίσκεται σε λειτουργία και τόνισε πως μέσω αυτής ενισχύεται η προσπάθεια της εθελοντικής προσφοράς.
Ανέφερε δε πως ενισχύεται η διάθεση εθελοντικής προσφοράς, με 8.785 πολίτες να έχουν εγγραφεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα εθελοντών, προκειμένου να τεθούν στη διάθεση του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
Οι έλεγχοι
Ο ίδιος ανέφερε πως έχουν γίνει 1.116 έλεγχοι και 92 πολίτες βρέθηκαν εκτός σπιτιού, με αποτέλεσμα να τους επιβληθούν πρόστιμα 5.000 ευρώ και να ασκηθούν ποινικές διώξεις.
Ο κ. Χαρδαλιάς υπογράμμισε πως «είναι σημαντικό να καταλάβουμε όλοι ότι ο κοροναϊός δεν κάνει εξαιρέσεις» και στάθηκε εκ νέου στην ανάγκη περιορισμού των μετακινήσεων.

(in.gr)