«Καλπάζει» φέτος ο ιός του Δυτικού Νείλου στη χώρα μας. Σύμφωνα με σημερινή επιδημιολογική έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), πέντε νεκροί και 19 νέα κρούσματα της λοίμωξης από τον ιό καταγράφηκαν την τελευταία εβδομάδα.
Επίσης, 16 ασθενείς παραμένουν νοσηλευόμενοι με επιπλοκές της λοίμωξης του ιού του Δυτικού Νείλου, εκ των οποίων οι 5 βρίσκονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).
Συνολικά, από την αρχή της περιόδου 2019, μέχρι τις 19/09/2019 (13.00), έχουν διαγνωστεί και διερευνηθεί εκατόν ενενήντα πέντε (195) κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα. Συνολικά, 25 άνθρωποι – όλοι τους άνω των 60 ετών – έχουν χάσει τη ζωή τους φέτος από τον ιό του Δυτικού Νείλου.
Όσον αφορά στις περιοχές που έχουν καταγραφεί κρούσματα του ιού φέτος, αυτές ανήκουν σε οικισμούς στις Περιφερειακές Ενότητες Ξάνθης, Καβάλας, Ροδόπης, Έβρου, Δράμας, Λάρισας, Καρδίτσας, Τρικάλων, Ανατολικής Αττικής, Κοζάνης, Πέλλας, Πιερίας, Ημαθίας, Σερρών, Χαλκιδικής, Κιλκίς και Μ.Ε. Θεσσαλονίκης.
Πώς να προστατευτείτε
Όπως συμβαίνει με τα περισσότερα νοσήματα, καμία θεραπεία δεν μπορεί να συναγωνιστεί τη σωστή πρόληψη. Καλό θα ήταν να λαμβάνετε τα απαραίτητα μέτρα προστασίας απέναντι στα κουνούπια καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού.
Κατάλληλα ρούχα: Προτιμήστε ρούχα που να καλύπτουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος του σώματός σας. Τα ανοιχτόχρωμα, φαρδιά ρούχα από ελαφριά υφάσματα αποτελούν ιδανική επιλογή.
Εντομοαπωθητικά: Εφαρμόστε σκευάσματα που απωθούν τα κουνούπια τόσο απ’ ευθείας στο δέρμα σας όσο και πάνω από τα ρούχα σας. Φροντίστε να περιέχουν κάποια από τις παρακάτω δραστικές ουσίες που κρίνονται ως οι πλέον αποτελεσματικές. (DEET, Πικαριδίνη/ικαριδίνη, IR3535, Citriodiol ή Eucalyptus citriodora oil). Αποφύγετε τη χρήση τους απ’ ευθείας επάνω σε ερεθισμένο δέρμα ή πληγές, στην περιοχή του στόματος και των ματιών, στις παλάμες των παιδιών. Μετά το αντηλιακό και ανανεώνετέ το συχνά. Οι έγκυοι, οι θηλάζουσες και τα παιδιά καλό είναι να ζητήσουν τη γνώμη του γιατρού τους.
Κουνουπιέρα: Χρησιμοποιήστε μια κουνουπιέρα για να προστατεύσετε τα κρεβάτια, ιδίως των βρεφών, των παιδιών, των ηλικιωμένων και των εγκύων. Βεβαιωθείτε πως δεν υπάρχει κάποιο κουνούπι εντός του καλυμμένου χώρου.
Ασφαλίστε το σπίτι: Προσθέστε σίτες στις πόρτες και τα παράθυρα του σπιτιού.
Κλιματισμός: Ο ανεμιστήρας και το air condition δεν θα σας κρατήσουν μόνο δροσερούς αλλά και ασφαλείς.
Εντομοαπωθητικά χώρου: Εξοπλιστείτε με ταμπλέτες, φιδάκια και μηχανισμούς με υγρό.
Εξασφαλίστε την ξηρασία: Τα κουνούπια που μεταφέρουν τον ιό γεννούν τα αυγά τους σε στάσιμα νερά. Αδειάστε όλα τα σημεία που συγκεντρώνεται νερό, όπως λεκάνες, βάζα και κουβάδες. Για καλό και για κακό, γυρίστε ανάποδα τα αντικείμενα στο μπαλκόνι ή τον κήπο σας που θα μπορούσαν να συσσωρεύσουν νερό σε περίπτωση βροχής.
Δουλειές στον κήπο: Αντικαταστήστε τυχόν σπασμένους σωλήνες, καθαρίστε τα φύλλα, κουρέψτε το γκαζόν ανά τακτά διαστήματα και προτιμήστε τις πρωινές ώρες για το πότισμα.

(in.gr)