Υπό στενή παρακολούθηση από τις ελληνικές υγειονομικές αρχές παραμένει η κατάσταση στον Προμαχώνα και στις υπόλοιπες πύλες εισόδου της χώρας, καθώς τα στοιχεία που δημοσιεύει καθημερινά ο ΕΟΔΥ για την πορεία της πανδημίας επιβεβαιώνουν την σταθερή ροή εισαγόμενων κρουσμάτων.
Το Σάββατο ανακοινώθηκαν 41 νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα εκ των οποίων τα 11 εντοπίστηκαν σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Άλλα 15 ήταν τα εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο. Την Παρασκευή είχαν ανακοινωθεί 60 κρούσματα, εκ των οποίων 40 στις πύλες εισόδου.
Η κίνηση στο συνοριακό φυλάκιο του Προμαχώνα ήταν και χθες αυξημένη, καθώς τουρίστες - επισκέπτες κυρίως από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία επέλεξαν να περάσουν το Σαββατοκύριακο σε κάποια από τις περιοχές της βόρειας Ελλάδας, ενώ αρκετοί είχαν κανονίσει ολιγοήμερες διακοπές στη χώρα μας.
Τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ πραγματοποιούσαν εκτεταμένους δειγματοληπτικούς ελέγχους από νωρίς το πρωί και καθ’ όλο το 24ωρο στο σύνολο σχεδόν των επισκεπτών - τουριστών που εισέρχονται στη χώρα μας, σε μία προσπάθεια να περιοριστεί σημαντικά ο κίνδυνος μετάδοσης της νόσου.
Τι προβλέπει η ΚΥΑ για τους περιορισμούς στις αφίξεις αλλοδαπών μέσω Προμαχώνα
Υπενθυμίζεται πως η κυβέρνηση ανακοίνωσε την Παρασκευή πρόσθετα μέτρα στις πύλες εισόδου σε μία προσπάθεια να μπει «φρένο» στην εισαγωγή κρουσμάτων. Στο πλαίσιο αυτό δημοσιεύθηκε χθες στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η ΚΥΑ για τους περιορισμούς που τίθενται σε ισχύ στον Προμαχώνα Σερρών, στα σύνορα με τη Βουλγαρία, από την ερχόμενη Τετάρτη, από ώρα 00:01 μέχρι και τις 29 Ιουλίου, ώρα 00:01. Οι περιορισμοί αυτοί δεν αφορούν τους Έλληνες πολίτες.
Μεταξύ άλλων, η είσοδος στην ελληνική Επικράτεια από το συνοριακό σημείο ελέγχου του Προμαχώνα επιτρέπεται υπό την προϋπόθεση ότι τα πρόσωπα που εισέρχονται στη χώρα:
    Έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί σε εργαστηριακό έλεγχο για κορωνοϊό Covis-19 με τη μέθοδο PCR που έχει διενεργηθεί με τη λήψη στοματοφαρυγγικού ή ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος εντός των τελευταίων 72 ωρών πριν από την άφιξή τους στην Ελλάδα. Ο έλεγχος πρέπει να έχει γίνει από εργαστήρια αναφοράς της χώρας προέλευσης ή διέλευσης ή δημόσια ή ιδιωτικά εργαστήρια της χώρας αυτής, εφόσον τα ιδιωτικά αυτά εργαστήρια έχουν πιστοποιηθεί από την αρμόδια εθνική αρχή πιστοποίησης της χώρας.
    Φέρουν βεβαίωση της διάγνωσης, στην αγγλική γλώσσα, η οποία περιλαμβάνει το ονοματεπώνυμο και τον αριθμό διαβατηρίου ή ταυτότητας του προσώπου και την οποία επιδεικνύουν στα κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας που είναι επιφορτισμένα με τη διενέργεια ιατρικών ελέγχων.
Ανοικτό το ενδεχόμενο επιβολής μέτρων για τα πανηγύρια
Την ίδια ώρα ανοικτό είναι το ενδεχόμενο επιβολής περιοριστικών μέτρων για τα πανηγύρια, σύμφωνα με σημερινές δηλώσεις του υφυπουργού Ανάπτυξης, Νίκου Παπαθανάση. «Τα ελεγκτικά κλιμάκια είναι κάθε μέρα στον δρόμο» ανέφερε ο υφυπουργός μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Open και πρόσθεσε ότι αν διαπιστωθούν αυτές τις ημέρες παραβάσεις, το αμέσως προσεχές διάστημα η κυβέρνηση θα ανακοινώσει περιοριστικά μέτρα. Μάλιστα, υπογράμμισε ότι όπου παρατηρείται συνωστισμός και δεν τηρούνται οι αποστάσεις, με αποτέλεσμα να εξελίσσονται σε εστίες διάδοσης του κορωνοϊού, θα επιβάλλονται κυρώσεις.

naftemporiki.gr