Ο 28χρονος δράστης του μακελειού στο Κράιστσερτς σκόπευε να συνεχίσει τις επιθέσεις προτού συλληφθεί από την αστυνομία, όπως δήλωσε η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Άρντερν.
«Ο δράστης ήταν σε κίνηση, υπήρχαν άλλα δύο πυροβόλα όπλα μέσα στο όχημά του και είναι απολύτως σίγουρο ότι η πρόθεσή του ήταν να συνεχίσει τις επιθέσεις του» είπε η Άρντερν σε δημοσιογράφους στο Κράιστσερτς, προσθέτοντας ότι νεαρά παιδιά συγκαταλέγονται στα θύματα της «φρικτής επίθεσης».
Ο ύποπτος για τις επιθέσεις σε δύο τεμένη στη Νέα Ζηλανδία, κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους 49 άνθρωποι ταυτοποιήθηκε ως ο 28χρονος Αυστραλός Μπρέντον Χάρισον Ταράντ, ο οποίος εμφανίστηκε νωρίτερα ενώπιον δικαστηρίου. Σε βάρος του απαγγέλθηκε κατηγορία για ανθρωποκτονία, ενώ όπως ανέφερε η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας, είναι πιθανόν να του απαγγελθούν νέες κατηγορίες.
Σύμφωνα με την εφημερίδα New Zealand Herald, ο Μπρέντον Χάριστον Ταράντ χαμογέλασε όταν οι δημοσιογράφοι τον φωτογράφησαν να κάθεται στο εδώλιο του κατηγορούμενου. «Φαινόταν ήρεμος και παρατηρούσε επί ώρα τους δημοσιογράφους και τους δικηγόρους», μετέδωσε δημοσιογράφος του ραδιοφωνικού σταθμού Radio New Zealand.
Ο Ταράντ δεν ζήτησε να αφεθεί ελεύθερος με εγγύηση, αλλά ούτε και να μη δημοσιοποιηθεί το όνομά του από το δικαστήριο. Θα παραμείνει υπό κράτηση ως τις 5 Απριλίου οπότε η υπόθεση θα παραπεμφθεί στο Ανώτερο Δικαστήριο του Κράισττσερτς.
Ο δικαστής Πολ Κέλαρ επέτρεψε στους φωτορεπόρτερ να τραβήξουν φωτογραφίες του Ταράντ, αλλά ζήτησε να δημοσιευθούν με το πρόσωπό του καλυμμένο από «μωσαϊκό», ενώ η δικαστική αίθουσα ήταν κλειστή για το κοινό. Σύμφωνα με την Aστυνομία, είναι πιθανό να του απαγγελθούν και άλλες κατηγορίες.
Η χθεσινή επίθεση εναντίον δύο τεμενών στο Κράισττσερτς, την οποία η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Άρντερν έχει χαρακτηρίσει τρομοκρατική, είναι η χειρότερη που έχει σημειωθεί στη χώρα. Δύο ακόμη άτομα βρίσκονται υπό κράτηση και η αστυνομία προσπαθεί να εξακριβώσει την εμπλοκή τους στην επίθεση. Κανένας από τους συλληφθέντες δεν είχε ποινικό μητρώο, ούτε βρισκόταν σε καταλόγους στη Νέα Ζηλανδία ή την Αυστραλία με πρόσωπα που παρακολουθούσαν οι αρχές.
Στο μεταξύ ένοπλοι αστυνομικοί έχουν αναπτυχθεί σε διάφορα σημεία σε όλες τις πόλεις της Νέας Ζηλανδίας, κάτι που είναι ασυνήθιστο για μια χώρα με πολύ χαμηλά ποσοστά ένοπλης βίας.
Δέσμευση για αυστηροποίηση της νομοθεσίας για την οπλοκατοχή
Η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας δεσμεύθηκε να αλλάξει τη νομοθεσία της χώρας για την οπλοκατοχή. «Ο δράστης είχε άδεια οπλοκατοχής (…) την οποία είχε λάβει τον Νοέμβριο του 2017», διευκρίνισε η Άρντερν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από το Ουέλινγκτον, προτού μεταβεί στο Κράισττσερτς. Ο 28χρονος δράστης είχε αγοράσει δύο ημι-αυτόματα όπλα, δύο κυνηγετικά τουφέκια και μία καραμπίνα, εξήγησε η ίδια. «Απλώς και μόνο το γεγονός (…) ότι αυτός ο άνθρωπος είχε άδεια και αγόρασε τέτοιου είδους όπλα με κάνει να λέω ότι οι άνθρωποι θέλουν να αλλάξει αυτό και δεσμεύομαι ως προς αυτό» τόνισε η Άρντερν.
«Μπορώ να σας πω ένα πράγμα αυτή τη στιγμή: οι νόμοι μας για την οπλοκατοχή θα αλλάξουν», διαβεβαίωσε η Νεοζηλανδή πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση θα εξετάσει την απαγόρευση των ημι-αυτόματων όπλων.
Το 2014 η αστυνομία της Νέας Ζηλανδίας είχε εκτιμήσει ότι πολίτες της χώρας έχουν στην κατοχή τους νόμιμα 1,2 εκατομμύρια όπλα, κάτι που σημαίνει ότι αντιστοιχεί ένα όπλο σε κάθε τέσσερις κατοίκους. Η αστυνομία πόλης της Νέας Ζηλανδίας δεν οπλοφορεί και όταν παραστεί ανάγκη επεμβαίνουν οι ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας που είναι ένοπλες.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, AFP, DPA, Reuters