Η αναλογία του 51% με 49% αλλάζει εν όψει των τουρκικών δημοτικών εκλογών της 31ης Μαρτίου, σύμφωνα με την πρόβλεψη της εταιρείας ερευνών KONDA, η οποία εκτιμά ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα αυτή τη φορά το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) μαζί με το Κόμμα Εθνικής Δράσης (ΜΗΡ) να μην καταφέρουν να ξεπεράσουν το 50%.
Η εταιρεία KONDA για πρώτη φορά ανακοίνωσε ότι δεν θα δώσει στη δημοσιότητα τη δημοσκόπησή της για τον λόγο ότι δεν θέλει να συμμετάσχει στις συζητήσεις για τα αριθμητικά δεδομένα, ωστόσο ο διευθυντής της Μπεκίρ Αγαρντίρ σχολιάζει ότι ενώ στις τελευταίες εκλογές της 24ης Ιουνίου η συμμαχία των δύο κομμάτων έφτασε στο 51% αυτή τη φορά τα δεδομένα αλλάζουν.
Σύμφωνα με τον διευθυντή της KONDA η προεκλογική εκστρατεία και η γλώσσα που χρησιμοποίησε το κυβερνών μπλοκ αντί να συσπειρώσει την ίδια τη συμμαχία συσπείρωσε το μπλοκ της αντιπολίτευσης και για πρώτη φορά ένας Κούρδος με ένα εθνικιστή του Καλού Κόμματος (IYI Partisi) στηρίζουν τον ίδιο υποψήφιο.
«Σε σχέση με τα πολιτικά αποτελέσματα μπορεί να ζήσουμε ένα πολύ σημαντικό βράδυ. Μπορεί να ανατραπεί η ισορροπία δέκα χρόνων μεταξύ του κυβερνητικού μπλοκ και του μπλοκ της αντιπολίτευσης», σχολιάζει ο διευθυντής της εταιρείας ερευνών επισημαίνοντας ότι το πρόβλημα δεν είναι ότι οι ψηφοφόροι του κυβερνητικού μπλοκ περνούν στο μπλοκ της αντιπολίτευσης. Εκτιμά ότι οι ψηφοφόροι του κυβερνητικού συνασπισμού βλέπουν την κατάσταση της οικονομίας αλλά δεν περνάνε στην αντιπολίτευση, αντίθετα επιλέγουν να μην πάνε στην κάλπη.
Επομένως -σύμφωνα με τον Μπεκίρ Αγαρντίρ- το κυβερνητικό μπλοκ χάνει επειδή δεν μπορεί να πάρει τους ψηφοφόρους του στην κάλπη. Μάλιστα, εκτιμά ότι το αποτέλεσμα στην Άγκυρα θα κριθεί από το πόσοι ψηφοφόροι θα παραμείνουν στο ΜΗΡ και πόσοι θα περάσουν στο Καλό Κομμα, ενώ στην Κωνσταντινούπολη θα κριθεί από το αν οι ψηφοφόροι του ΑΚΡ θα πάνε οι όχι στις κάλπες.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΚΥΠΕ