Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο Ειδήσεων της Συρίας (SANA), η κυβέρνηση του Μπασάρ αλ Ασαντ μόλις προχώρησε σε μια κίνηση με ιδιαίτερο νόημα παραχωρώντας το κτίριο της πρεσβείας της Λιβύης στη Δαμασκό - που ανοίγει ξανά τις πύλες του έπειτα από οκτώ χρόνια - όχι στη διεθνώς αναγνωρισμένη Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας του Φαγέζ αλ Σάρατζ αλλά αντιθέτως στην πλευρά εκείνη του λιβυκού εμφυλίου που πρόσκειται στον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ.
Με άλλα λόγια, το καθεστώς Άσαντ αποφάσισε να αναγνωρίσει το στρατόπεδο εκείνο του λιβυκού εμφυλίου που πολεμάει ενάντια στην Τουρκία του εισβολέα Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, οι δύο πλευρές υπέγραψαν σχετικό μνημόνιο συναντίληψης μόλις την περασμένη Κυριακή στη Δαμασκό με στόχο «τον καλύτερο μεταξύ του συντονισμό στη διεθνή σκηνή… ενάντια στον παρεμβατισμό και στην επιθετικότητα της Τουρκίας».
Η πλευρά του Άσαντ εκπροσωπήθηκε στις συνομιλίες για την υπογραφή του μνημονίου κατανόησης από τον υπουργό Εξωτερικών Walid Muallem και η πλευρά του Χάφταρ από τον αντιπρόεδρο Abdul-Rahman al-Ahiresh και τον υπουργό Εξωτερικών Abdul-Hadi al-Hawaij.
Στον απόηχο του εν λόγω μνημονίου, η πρεσβεία της Λιβύης στη Δαμασκό άνοιξε και πάλι τις πύλες της σήμερα, Τρίτη, 03 Μαρτίου, για πρώτη φορά έπειτα από το 2012.

ethnos.gr