Χωρίς συμφωνία για τις κυρώσεις κατά της Τουρκίας ολοκληρώθηκε η συζήτηση σε επίπεδο μόνιμων εθνικών αντιπροσώπων στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η Κύπρος διαφώνησε με την παράγραφο όπου γίνεται αναφορά σε περαιτέρω μέτρα, εφόσον η Τουρκία συνεχίσει τις παράνομες δραστηριότητες.
Πιο συγκεκριμένα, στην τελευταία παράγραφο του προσχεδίου του κειμένου αναγραφόταν πως η Ε.Ε. είναι έτοιμη να επιβάλει επιπλέον «περιοριστικά» μέτρα στην Τουρκία, αν η Άγκυρα συνεχίσει τις γεωτρήσεις. Ωστόσο, η Κύπρος επιθυμούσε να αντικατασταθεί με τη λέξη «στοχευμένα» μέτρα.
Σε μια προσπάθεια να βρεθεί λύση, η φινλανδική προεδρία κατέθεσε μια συμβιβαστική πρόταση, η οποία βρίσκεται σε διαδικασία σιωπηρής συμφωνίας μέχρι αύριο.
Σκοπός της σημερινής συνάντησης ήταν να υπάρξει συμφωνία για τα μέτρα κατά της Τουρκίας πριν από το Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της Δευτέρας, ώστε εκεί να επικυρωθεί τυπικά από τους υπουργούς.
Σύμφωνα με το προσχέδιο του κειμένου, οι κυρώσεις θα περιλαμβάνουν την αναβολή του διαλόγου υψηλού επιπέδου με την Τουρκία, την αναστολή των συζητήσεων για τη συμφωνία αερομεταφορών, την περικοπή των προενταξιακών κονδυλίων και την αναθεώρηση των δανειοδοτικών δραστηριοτήτων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην Τουρκία.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ