Ούτε σοκαριστικές φωτογραφίες, ούτε δημοσιογραφικά κλισέ. Δύο προτάσεις που συνοψίζουν το μέγεθος της τραγωδίας που περνούν οι ΗΠΑ εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού. «Κοντά στους 100.000 οι θάνατοι στις ΗΠΑ. Μία ανυπολόγιστη απώλεια». Και ένας ακόμα πιο συγκλονιστικός υπότιτλος: «Δεν ήταν απλά ονόματα σε μία λίστα. Ήταν εμείς».

Με αυτό το πρωτοσέλιδο, επέλεξε να κυκλοφορήσει η κυριακάτικη έκδοση των New York Times, προκαλώντας ανατριχίλα και ρίγη συγκίνησης σε όποιον το βλέπει. Όλο το πρωτοσέλιδο είναι γεμάτο από 1.000 ονόματα θυμάτων του κορωνοϊού στη χώρα, με την ηλικία τους και μία φράση για τη ζωή τους.

Η συντακτική ομάδα της αμερικανικής εφημερίδας, υπενθυμίζει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι οι ανθρώπινες ζωές δεν είναι απλά νούμερα. Είναι οι συνάνθρωποί μας.

Μεταξύ των θυμάτων που αναφέρονται από τους New York Times, για καθένα από τα οποία η εφημερίδα αναφέρει πού υπέκυψε από τη νόσο Covid-19, περιλαμβάνονται ο «Τζόε Ντίφι, 62 ετών, Νάσβιλ, σταρ της μουσικής κάντρι που διακρίθηκε με ένα Γκράμι» και η «Λάιλα Α. Φένγουικ, 87 ετών, Νέα Υόρκη, πρώτη μαύρη γυναίκα πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Χάρβαρντ».

Επίσης οι «Μάιλς Κόκερ, 69 ετών, Νέα Υόρκη, ανέκτησε την ελευθερία του αφού είχε καταδικασθεί σε ισόβια κάθειρξη», «Ρουθ Σκέιπινοκ, 85 ετών, Ρόουζβιλ, Καλιφόρνια, τα πουλιά του κήπου έρχονταν να φάνε μέσα από το χέρι της», «Τζόρνταν Ντράιβερ Χέινς, 27 ετών, Σίνταρ Ράπιντς, Αϊόβα, ένας γενναιόδωρος νέος άνδρας με γοητευτικό χαμόγελο».

«Ήθελα κάτι που οι άνθρωποι να μπορούν να ξαναδιαβάσουν σε 100 χρόνια και να καταλάβουν πόσο βαρύ είναι αυτό που περνάμε», εξήγησε ο Μαρκ Λέισι, διευθυντής εσωτερικών θεμάτων της εφημερίδας.

protothema.gr