Το σενάριο της αναβολής του Brexit πέραν της 29ης Μαρτίου διαψεύδει κατηγορηματικά η επικεφαλής της Βουλής των Κοινοτήτων Άντρεα Λίντσομ, εξηγώντας ότι αυτό που η πλειονότητα των Βρετανών θέλει είναι να τελειώσει σύντομα αυτή η ιστορία.
Η βρετανική κυβέρνηση είναι έτοιμη να φύγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση έστω και χωρίς συμφωνία, τόνισε η Λίντσομ μιλώντας στο BBC και επανέλαβε ότι ο μοναδικός δρόμος για την αποφυγή του άτακτου Brexit είναι ο δρόμος που έχει χαράξει η Τερέζα Μέι με τις Βρυξέλλες.
«Βασικά, αυτό είναι που θα συμβεί, εάν δεν ψηφίσουμε τη συμφωνία. Ο νόμος ορίζει ότι φεύγουμε χωρίς συμφωνία», πρόσθεσε η Λίντσομ, στον απόηχο της χθεσινής ήττας της Μέι στο κοινοβούλιο.
Αποδεικνύοντας ότι η εκεχειρία της Βρετανίδας πρωθυπουργού με τους ευρωσκεπτικιστές του Συντηρητικού Κόμματός της ήταν εξαιρετικά  εύθραυστη, η πρότασή της για επιπλέον χρόνο για τις διαπραγματεύσεις βρήκε σθεναρή αντίσταση στο κοινοβούλιο και καταψηφίστηκε με 303 ψήφους έναντι 258, ενώ 66 Τόρις απέσχον από την ψηφοφορία.
Η λογική με την οποία οι «αντάρτες» Τόρις φρέναραν για μία ακόμη φορά τη διαδικασία είναι ότι το «Plan B», το οποίο έφερε η Μέι στα τέλη Ιανουαρίου στη βουλή και πήρε το πράσινο φως για να επαναδιαπραγματευτεί με τους Ευρωπαίους ηγέτες τα ακανθώδη ζητήματα της συμφωνίας αποχώρησης (όπως το backstop για την αποφυγή των σκληρών ιρλανδικών συνόρων), καταργεί το no deal Brexit. Και αυτό, επιμένουν οι σκληροπυρηνικοί του Brexit, αφαιρεί αυτομάτως τη διαπραγματευτική ισχύ της χώρας στην Ένωση.   
«Ο κόσμος λέει αναβάλετε, κάντε παράταση του Άρθρου 50. Είχα όμως δύο δημόσιες συναντήσεις στην εκλογική μου περιφέρεια και ο κόσμος – είτε ψήφισε Brexit είτε όχι, σε γενικές γραμμές λέει συνεχίστε», επισήμανε η Λίντσομ, σε μία προσπάθεια να εξηγήσει την άρνηση της Μέι να παρατείνει την έξοδο της χώρας από την Ε.Ε.
Επί της ουσίας, λίγα πράγματα στην πορεία του Brexit άλλαξε η χθεσινή ψηφοφορία. Η Μέι θα συνεχίσει τις διαδικασίες, ελπίζοντας ότι θα διασφαλίσει μία «αναθεωρημένη» συμφωνία και εντός των επόμενων ημερών θα επιστρέψει στις Βρυξέλλες. 

naftemporiki.gr