Σε ηλικία 86 ετών πέθανε ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Ζακ Σιράκ. Την είδηση επιβεβαίωσε ο γαμπρός του, Φρεντερίκ Σαλά-Μπαρού.
Ο Ζακ Σιράκ είχε διατελέσει δήμαρχος Παρισιού, πρωθυπουργός της Γαλλίας, ενώ εξελέγη στον προεδρικό θώκο το 1995, αξίωμα που υπηρέτησε μέχρι το 2007, οπότε και αποσύρθηκε από την πολιτική.
Στη διάρκεια της προεδρικής του θητείας, η Γαλλία εισήλθε στο ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα και καταργήθηκε η υποχρεωτική στρατιωτική θητεία στη χώρα. Ο Σιράκ μείωσε την διάρκεια της προεδρικής θητείας από επτά σε πέντε χρόνια. Είχε αντιταχθεί στην αμερικανική εισβολή στο Ιράκ το 2003.
Το 2011 είχε κριθεί ένοχος από γαλλικό δικαστήριο και καταδικάστηκε σε διετή φυλάκιση με αναστολή, για υπόθεση εικονικών θέσεων απασχόλησης κατά την θητεία του ως δημάρχου Παρισιού.
Υπέφερε από νευρολογικά προβλήματα και τα τελευταία έτη έκανε σπανίως δημόσιες εμφανίσεις.
Πρ. Παυλόπουλος: Ο Ζακ Σιράκ τόνωσε την ελληνογαλλική φιλία με απτά αποτελέσματα
«Ο Ζακ Σιράκ υπήρξε εμβληματική προσωπικότητα της γαλλικής, της ευρωπαϊκής αλλά και της διεθνούς πολιτικής σκηνής» δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος για τον θάνατο του πρώην προέδρου της Γαλλίας.
Όπως ανέφερε ο κ. Παυλόπουλος, ο Ζακ Σιράκ «υπηρέτησε τη χώρα του με συνέπεια, ενισχύοντας το κύρος της Γαλλίας σ’ ευρωπαϊκό αλλά και σε διεθνές επίπεδο».
«Στήριξε ενεργώς την επίτευξη του μεγάλου στόχου της ευρωπαϊκής ενοποίησης και, συνακόλουθα, της ολοκλήρωσης του ευρωπαϊκού οικοδομήματος» σημείωσε για να προσθέσει: «Εμείς, οι Έλληνες, θα θυμόμαστε πάντα ότι συνέχισε και τόνωσε ακόμη περισσότερο την παραδοσιακή ελληνογαλλική φιλία, με απτά σημαντικά αποτελέσματα, τόσον ως πρωθυπουργός όσο και, κυρίως, ως πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας».

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters