Ένα μεγάλο κεφάλαιο, της εκμετάλλευσης των μεταναστών γυναικών, ανοίγει η υπόθεση του κατά συρροήν δολοφόνου στην Κύπρο, η οποία έχει συγκλονίσει τη χώρα, αναφέρει σε δημοσίευμα του το BBC δίνοντας έμφαση στις καταγγελίες περί αποτυχίας της αστυνομίας να ερευνήσει σωστά τις εξαφανίσεις των θυμάτων, λόγω του μεταναστευτικού τους υπόβαθρου. Στον απόηχο της υπόθεσης υπέβαλε σήμερα την παραίτησή του ο υπουργός Δικαιοσύνης Ιωνάς Νικολάου.
Πολλά από τα θύματα του «Ορέστη» είχαν αναφερθεί ως εξαφανισμένα. Η αστυνομία διενεργεί έρευνα για ελλιπή διερεύνηση των καταγγελιών για τα επτά θύματα. Ο υπουργός Δικαιοσύνης Ιωνάς Νικολάου μετέβη σήμερα στο προεδρικό μέγαρο και υπέβαλλε την παραίτησή του Νίκο Αναστασιάδη, η οποία και έγινε δεκτή, όπως αναφέρουν τα κυπριακά μέσα.
Σε δηλώσεις του, αναφέρει το philenews, ο κ. Νικολάου ανέφερε ότι υπέβαλε την παραίτησή του για λόγους πολιτικής ευθιξίας και μόνον, επεξηγώντας ότι δεν είχε καμία προσωπική ευθύνη για τις καταγγελίες. Μεταξύ των λόγων οι οποίοι των ώθησαν στην παραίτηση, όπως δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, είναι τα λάθη των αρμοδίων υπηρεσιών, καταδεικνύοντας και τις ευθύνες της κοινωνίας για νοοτροπίες και αντιλήψεις που δεν τιμούν κανένα.
Μέχρι στιγμής, ο 35χρονος ίλαρχος Νίκος Μεταξάς, ο οποίος συστηνόταν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ως «Ορέστης», έχει ομολογήσει τη δολοφονία πέντε γυναικών και δύο ανήλικων κοριτσιών.
Τρία από τα θύματα του «Ορέστη» ήταν από τις Φιλιππίνες. Μία ακόμη γυναίκα ήταν από την Ινδία ή από το Νεπάλ και μία πεμπτη γυναίκα ήταν ρουμανικής καταγωγής. Ο κατά συρροήν δολοφόνος σκότωσε επίσης δύο κορίτσια, κόρες των θυμάτων του. 
Η υπόθεση φέρνει στο φως – αναφέρει το BBC – ένα σύστημα εκμετάλλευσης για δεκάδες χιλιάδες γυναίκες που μεταναστεύουν για να εργαστούν ως οικιακοί βοηθοί, σε συνθήκες που σύμφωνα με καταγγελίες παραπέμπουν σε σύγχρονη δουλεία.
«Οι δολοφονίες είναι αφορμή για αφύπνιση», υποστηρίζει η Λίσα Τζατάς, οικιακή βοηθός η οποία υπερασπίζεται τα δικαιώματα των γυναικών μεταναστών στην Κύπρο. «Οι οικιακοί βοηθοί υποφέρουν εδώ από αυτό το κακό σύστημα», υποστηρίζει μεταξύ άλλων.
Οι καταγγελίες αφορούν και τις συνθήκες εργασίας. Η Έστερ Μπίτι από την Philippines Organisation στην Κύπρο υποστηρίζει μιλώντας στο BBC ότι ένας από τους λόγους που οι γυναίκες στη χώρα τους επιλέγουν να δουλέψουν στην Κύπρο είναι γιατί είναι χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και γι’ αυτό αισθάνονται «λίγο πιο άνετα». Στα συμβόλαιά τους προβλέπεται δωρεάν φαγητό και στέγη.
Στην Έστερ Μπίτι ωστόσο φθάνουν συχνά καταγγελίες από γυναίκες που ο μηνιαίος μισθός τους είναι κάτω από τα 400 ευρώ, ενώ παρόλο που έχουν συμβόλαια για 42 ώρες εργασία την εβδομάδα, με μία μέρα ρεπό, συχνά εργάζονται 12 με 14 ώρες την ημέρα, με λίγες – αν όχι καθόλου – μέρες άδεια και ενίοτε δέχονται και σεξουαλική παρενόχληση στα σπίτια στα οποία εργάζονται.

naftemporiki.gr