Το πολυαναμενόμενο σχέδιό του για την επίλυση του Μεσανατολικού παρουσίασε την Τρίτη ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο, παρουσία του πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ περιέγραψε το σχέδιό του για τη Μέση Ανατολή ως «συμφωνία του αιώνα», προσθέτοντας πως πρόκειται για ρεαλιστική «win – win» λύση για το Ισραήλ και την Παλαιστίνη.
Ο Τραμπ πρότεινε τη δημιουργία ενός Παλαιστινιακού κράτους με πρωτεύουσα την ανατολική Ιερουσαλήμ.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ παρουσίασε στον Νετανιάχου και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης του Ισραήλ, Μπένι Γκαντζ, το ειρηνευτικό σχέδιό του για την περιοχή, με στόχο να τερματίσει την πολυετή σύγκρουση των δύο πλευρών.
Η αυτοδιοίκηση του Παλαιστινιακού κράτους, με βάση το πρόγραμμα θα εξαρτηθεί από την πρόοδο των Παλαιστινίων.
Ανώτεροι αξιωματούχοι της κυβέρνησης που επικαλείται το Reuters ανέφεραν ότι με βάση το σχέδιο ειρήνευσης του Τραμπ, οι ΗΠΑ θα αναγνωρίσουν ισραηλινούς οικισμούς στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.
Ως αντάλλαγμα, το Ισραήλ δέχεται τετραετές πάγωμα της οικιστικής δραστηριότητας όσο θα διαρκούν οι διαπραγματεύσεις με την παλαιστινιακή κυβέρνηση.
Αμερικανοί αξιωματούχοι ευελπιστούν ότι οι Παλαιστίνιοι θα σταματήσουν να αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό το σχέδιο και θα συμφωνήσουν σε διαπραγματεύσεις.
Το σχέδιο ωστόσο έχει αρκετά εμπόδια για τους Παλαιστίνιους που θα πρέπει να τα ξεπεράσουν για να δημιουργήσουν μακροπρόθεσμα το δικό τους κράτος.
Το σχέδιο αναλύεται σε περίπου 80 σελίδες. Οι 50 εξ αυτών αφορούν το πολιτικό σχέδιο και 30 το οικονομικό σχέδιο που ανακοινώθηκε τον περασμένο Ιούλιο, που προβλέπει οικονομική ενίσχυση 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τους Παλαιστίνιους, την Ιορδανία και την Αίγυπτο.
Με βάση τον προτεινόμενο χάρτη, το Παλαιστινιακό κράτος θα μπορούσε να είναι διπλάσιο σε έκταση από το έδαφος που κατέχουν σήμερα οι Παλαιστίνιοι, ενώ θα μπορούσε να συνδεθεί με δρόμους, γέφυρες και τούνελ.
Απορρίπτει το σχέδιο η Παλαιστίνη
Ο παλαιστίνιος πρωθυπουργός Μοχάμεντ Στάγεχ, ο οποίος σημειωτέον δεν προσεκλήθη χθες στην Ουάσιγκτον, απορρίπτει το σχέδιο εκ προοιμίου.
Ο ίδιος θεωρεί βέβαιο ότι ο κατάλογος των προτεινόμενων στο σχέδιο μέτρων αντίκειται στα συμφέροντα των Παλαιστινίων.
Πέραν αυτού χαρακτηρίζει τη συνάντηση στο Λευκό Οίκο μεταξύ Τραμπ και Νετανιάχου αλλά και του ηγέτη της ισραηλινής αντιπολίτευσης Γκαντς «προσπάθεια αποπροσανατολισμού».
«Το σχέδιο αυτό προστατεύει τον Τραμπ από τη διαδικασία παραπομπής και τον Νετανιάχου από τη φυλακή», επισήμανε ο Στάγεχ σύμφωνα με το Reuters, προσθέτοντας, πως «δεν πρόκειται για ειρηνευτικό σχέδιο».
Υπενθυμίζεται ότι στην αμερικανική Γερουσία «τρέχει» η διαδικασία παραπομπής του αμερικανού προέδρου ενώ στην ισραηλινή Βουλή αναβλήθηκαν εν τέλει, την ύστατη στιγμή, οι διαβουλεύσεις για την άρση της ασυλίας του Νετανιάχου σχετικά με την κατηγορία της διαφθοράς που αντιμετωπίζει από τον περασμένο Νοέμβριο.

(in.gr)