Μία ακόμη δύσκολη εβδομάδα, με δύσκολες αποφάσεις και φαινομενικά τεράστιες απαιτήσεις από το υπουργικό της συμβούλιο, το Συντηρητικό Κόμμα της, τους Εργατικούς, αλλά και τους Ευρωπαίους εταίρους αρχίζει σήμερα για την Τερέζα Μέι. Μόλις πέντε ημέρες προτού η Βρετανία «αποχωρήσει» - για δεύτερη φορά σε διάστημα δύο εβδομάδων - από την Ε.Ε., στο τούνελ του Brexit δεν φαίνεται κανένα φως. Άνευ σχεδίου και κοινής γραμμής από το Λονδίνο εν όψει της Συνόδου Κορυφής της 10ης Απριλίου στις Βρυξέλλες, άτακτη έξοδος της χώρας από την Ένωση ή και καθόλου έξοδος στο προσεχές μέλλον παραμένουν τα επικρατέστερα σενάρια.
Ο χρόνος είναι πάλι εχθρός για τη Βρετανίδα πρωθυπουργό. Σε δύο μέρες η Μέι καλείται να παρουσιάσει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έναν πολύ καλό λόγο να παρατείνει τις διαπραγματεύσεις για το Brexit για μία ακόμη φορά. Για την ακρίβεια, η Μέι έχει αιτηθεί μία νέα αναβολή έως τις 30 Ιουνίου και ακόμη καλύτερα – για τη Βρετανία – έως τις 23 Μαΐου, προκειμένου να μη μπει η χώρα στη διαδικασία των ευρωεκλογών. Στόχος είναι να εξασφαλιστεί περισσότερος χρόνος για να διαπραγματευτεί με τους Εργατικούς. Εν προκειμένω ωστόσο τα προβλήματα είναι δύο. Το πρώτο είναι οι ίδιοι οι Εργατικοί και ο ηγέτης τους Τζέρεμι Κόρμπιν. Το δεύτερο είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Οι διαπραγματεύσεις με τους Εργατικούς
Παρά τις έντονες διαβουλεύσεις των τελευταίων ημερών, οι πιθανότητες Κόρμπιν και Μέι να καταλήξουν σε μία συμφωνία για τα επόμενα βήματα του Brexit είναι από ελάχιστες έως μηδαμινές. Και μπορεί η Βρετανιδα πρωθυπουργός να προσπάθησε το Σαββατοκύριακο να εξηγήσει για ποιον λόγο αποφάσισε να ανοίξει ουσιαστικό διάλογο με τους Εργατικούς, μέχρι στιγμής ωστόσο λεπτομέρειες αυτού του διαλόγου παραμένουν άγνωστες.
Θα υποχωρήσει η Μέι στις κόκκινες γραμμές της; Θα δεχτεί μία μόνιμη τελωνειακή ένωση; Στα ερωτήματα δεν είναι σε θέση να απαντήσουν ούτε οι υπουργοί της. «Βρισκόμαστε στο σκοτάδι για τα επόμενα βήματα», υποστηρίζει Βρετανός υπουργός στην «Guardian», ενώ άλλοι προεξοφλούν ότι η Βρετανίδα ππρωθυπουργός θα βγει λαβωμένη από τη Σύνοδο της Τετάρτης, επιστρέφοντας στο Λονδίνο με μία μακρά παράταση του Brexit στις αποσκευές της.
Οι διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες και ο σκληρός Μακρόν
Το δεύτερο μεγάλο πρόβλημα της Μέι είναι η αξιοπιστία της χώρας στις Βρυξέλλες. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου έχουν καταστήσει σαφές ότι η υπομονή τους έχει εξαντληθεί. Έχουν επίσης απορρίψει σε πρώτη φάση την πρόταση για παράταση του Brexit, έως τις 30 Ιουνίου.
Ακόμη όμως και αν η Ε.Ε. συμφωνήσει σε νέα παράταση υπό νέους όρους, όπως έκανε κατά την τελευταία Σύνοδο Κορυφής, υπάρχουν ορισμένοι ηγέτες που δεν φαίνονται διατεθειμένοι να αφήσουν να διαιωνίζεται το πήγαινε - έλα του Brexit. Πιο χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Εμανουέλ Μακρόν.
Το 1963, ο στρατηγός Σαρλ ντε Γκολ είπε «όχι» στο αίτημα του Συντηρητικού πρωθυπουργού Χάρολντ Μακμίλαν να ενταχθεί η Μεγάλη Βρετανία στην ΕΟΚ των έξι. Θα γίνει ο Μακρόν ο δεύτερος Γάλλος πρόεδρος που θα πει «όχι» στο αίτημα της Βρετανίας να επιλέξει πότε θα ανοίξει την εξώπορτα της Ε.Ε., διερωτώνται σε σημερινό δημοσίευμά τους οι «Financial Times».
Ο Μακρόν είναι αναμφισβήτητα από τους Ευρωπαίους ηγέτες που έχει τηρήσει την πιο σκληρή στάση έναντι της όποιας μεγάλης αναβολής του Brexit. Σε ιδιωτικές συνατήσεις μάλιστα έχει υποστηρίξει ότι είναι καιρός η Ένωση να τελειώνει με το βρετανικό διαζύγιο ώστε το βρετανικό κοινοβούλιο να πάψει να κρατά ομήρους τα 27 κράτη-μέλη.
Εν μέρει η στάση του Μακρόν ερμηνέυεται από τη μακραίωνη  παραδοσιακή αγγλογαλλική αντιπαλότητα. Είναι μέρος της δουλειάς κάθε Γάλλου προέδρου να ταπεινωνει τους Βρετανούς, σχολιάζει Ευρωπαίος αξιωματούχος στους «Financial Times».
Ανώτεροι αξιωματούχοι και διπλωμάτες στις Βρυξέλλες, το Παρίσι και άλλες ευρωπαίκές πρωτεύουσες ωστόσο αμφιβάλλουν ότι ο Μακρόν θα συγκρουστεί με άλλους πιο μετριοπαθείς στο Brexit ηγέτες – στη Γερμανία, την Πολωνία και την Ιρλανδία – και θα δώσει τη χαριστική βολή στους Βρετανούς.

Μάρω Βακαλοπούλου (Η Ναυτεμπορική)