Την ώρα που η Τουρκία συνεχίζει για όγδοη μέρα τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη βόρεια Συρία, συνεχίζονται και οι μαζικές εκφράσεις υποστήριξης στον Ερντογάν και στα σχέδια του μέσα από την ...υστερία στρατιωτικών χαιρετισμών από απλούς πολίτες, ταξιτζήδες, ακόμη και μικρά παιδιά ακολουθώντας την «μόδα» των ποδοσφαιριστών της εθνικής ομάδας της γειτονικής χώρας.
Σε αυτή τη μορφή υποστήριξης συμβάλλουν και οι τουρκικές εφημερίδες, όπως η φιλοκυβερνητική Zamman, που καλούν τους αναγνώστες τους να αναρτήσουν και να κάνουν share τις φωτογραφίες των Τούρκων ποδοσφαιριστών που χαιρετούν στρατιωτικά, υποσχόμενες πλούσια δώρα.
Οι Τούρκοι ποδοσφαιριστές
Υπενθυμίζεται πως οι Τούρκοι ποδοσφαιριστές κατά τη διάρκεια των αγώνων των προκριματικών του Euro 2020 με την Αλβανία και τη Γαλλία «χαιρέτησαν» στρατιωτικά προκαλώντας τη μήνη των Ευρωπαίων φορέων του αθλητισμού, με την UEFA έστω και με καθυστέρηση να ανακοινώνει επισήμως την έναρξη πειθαρχικής έρευνας, από το αποτέλεσμα της οποίας το επόμενο διάστημα θα διαπιστωθεί εάν θα υποβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία ή, όχι...
Το θέμα πήρε πολιτική προέκταση, λόγω και των γεγονότων στη Συρία, με φορείς του ποδοσφαίρου, αλλά και αξιωματούχουν ευρωπαϊκών κρατών (Ιταλία, Γαλλία) να ζητούν την παρέμβαση της UEFA στην υπόθεση και την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία.
Ακολούθησε «υστερία»
Τους Τούρκους ποδοσφαιριστές ακολούθησαν οι οπαδοί της ομάδας στις κερκίδες, ενώ αθλητές και άλλων αθλημάτων, σε διάφορους αγώνες ξεκίνησαν χαιρετάνε στρατιωτικά, για να δείξουν τη συμφωνία τους με την πολιτική Ερντογάν στη Συρία.
Tην ίδια ώρα, τουλάχιστον πέντε γερμανικές ερασιτεχνικές ομάδες ποδοσφαίρου αντιμετωπίζουν πειθαρχικά μέτρα αφού οι παίκτες τους μιμήθηκαν το στρατιωτικό χαιρετισμό της τουρκικής εθνικής ομάδας.
Στο Βέλγιο η εικόνα μικρών παιδιών που συμμετέχουν σε ομάδα μεταναστών, να χαιρετούν στρατιωτικά, προκάλεσε την αντίδραση των Βελγικών αρχών, με τον υπουργό Αθλητισμού της χώρας Μπέν Βέιτς, να τονίζει πως «είναι  ανήκουστο μικρά παιδιά να χρησιμοποιούνται για πολιτική και στρατιωτική προπαγάνδα. Η ομοσπονδία πρέπει να δράσει γρήγορα. Θα πολεμήσουμε για ξένες συρράξεις μέσα στα γήπεδα μας; Ο αθλητισμός πρέπει να ενώνει τα παιδιά και όχι να τα χωρίζει»
Ακόμα και οι ταξιτζήδες που διαμαρτύρονται για την Uber χαιρετούν στρατιωτικά.

naftemporiki.gr