Την αποχώρηση της Άγκελα Μέρκελ από την Καγκελαρία μετά τις Ευρωεκλογές, κι αφού θα έχουν ολοκληρωθεί οι αλλαγές στην κορυφή των ευρωπαϊκών θεσμών, προεξοφλεί ο αρχηγός των Φιλελευθέρων (FDP) της Γερμανίας, Κρίστιαν Λίντνερ, και δηλώνει ότι το κόμμα του είναι - υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις - «έτοιμο να κυβερνήσει».
Όπως αναφέρει σε συνέντευξή του στην έκδοση Σαββατοκύριακου της εφημερίδας «Handelsblatt», θεωρεί ως πιθανότερο σενάριο την ολοκλήρωση της θητείας του «μεγάλου συνασπισμού», με την αρχηγό του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU), Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ, να διαδέχεται τη Μέρκελ στην Καγκελαρία. «Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) θα λάβει τότε δισεκατομμύρια για τα δικά του σχέδια, προκειμένου να εξαγοραστεί η συγκατάθεσή του. Για τους φορολογούμενους θα ήταν φθηνότερο να γίνονταν νέες εκλογές» δηλώνει ο Λίντνερ, ο οποίος πάντως επισημαίνει ότι αν και η Άγκελα Μέρκελ έχει πιο προοδευτικές θέσεις στα κοινωνικά θέματα, ο ίδιος έχει μεγαλύτερη ταύτιση απόψεων με τη νέα αρχηγό του CDU, ειδικά σε ό,τι αφορά την πολιτική για το προσφυγικό. «Λέγαμε πάντα ότι δεν θα πρέπει να θεωρείται ταμπού μια προσωρινή επανεισαγωγή των κανόνων του Δουβλίνου. Η επαναπροώθηση αιτούντων ασύλου σε χώρες της Ε.Ε. από τα γερμανικά σύνορα θα πρέπει να θεωρείται εφικτή ως ύστατη λύση» τονίζει, αλλά διευκρινίζει ότι «το ζήτημα με την κυρία Μέρκελ δεν αφορά την ίδια ως άτομο, αλλά το γεγονός ότι έχει μείνει πάρα πολλά χρόνια στην κυβέρνηση. Είναι θετικό το γεγονός ότι τόσο το CDU, όσο και οι Χριστιανοκοινωνιστές (CSU) και οι Πράσινοι έχουν νέα πρόσωπα στην ηγεσία τους» προσθέτει.
Απαντώντας σε ερώτηση αν το κόμμα του θα ήταν έτοιμο να συμμετάσχει σε νέο κυβερνητικό συνασπισμό, ο Κρίστιαν Λίντνερ απαντά καταφατικά. Τονίζει, ωστόσο, ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να συμβεί μόνο με πραγματικές δεσμεύσεις για αλλαγή πολιτικής. Υπογραμμίζει, όμως, ταυτόχρονα ότι το FDP δεν θα διστάσει να αποχωρήσει και πάλι από διαπραγματεύσεις για σχηματισμό κυβέρνησης, αν κάτι τέτοιο θεωρηθεί απαραίτητο.

Πηγή: ΑΜΠΕ