Ξεκίνησε δυναμικά η κούρσα διαδοχής για τον επόμενο κάτοικο της Ντάουνινγκ Στριτ, μετά και την παραίτηση της Τερέζα Μέι. Αμέσως μετά τη συνάντησή της με τον επικεφαλής της Επιτροπής 1922 του Συντηρητικού Κόμματος, τον Γκράχαμ Μπρέιντι, η Βρετανίδα πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι αποχωρεί και ότι οι διαδικασίες της διαδοχής αρχίζουν την επόμενη εβδομάδα.
Ο διάδοχος της Μέι αναμένεται να ανακοινωθεί πριν από τη θερινή διακοπή των εργασιών του βρετανικού κοινοβουλίου στις 20 Ιουλίου, ανακοίνωσε σήμερα το Συντηρητικό Κόμμα.
Παράλληλα, σημειώνεται πως οι υποψηφιότητες θα έχουν οριστεί την εβδομάδα που αρχίζει στις 10 Ιουνίου και όπως διευκρίνισαν υψηλόβαθμα στελέχη των Τόρις, «θα ακολουθήσουν διαδοχικοί γύροι ψηφοφορίας έως ότου καθοριστεί ποια θα είναι η τελική επιλογή των υποψηφίων που θα τεθούν προς ψήφιση σε όλα τα μέλη του κόμματος».

Oι υποψήφιοι διάδοχοι:

    Μπόρις Τζόνσον, 54

Το πρόσωπο της επίσημης εκστρατείας για την αποχώρηση της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση παραιτήθηκε από τη θέση του υπουργού Εξωτερικών τον Ιούλιο σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τους χειρισμούς της Μέι, αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις εξόδου από την Ε.Ε.
Σύμφωνα με τις εταιρείες στοιχημάτων είναι ο επικρατέστερος για τη διαδοχή της Μέι.

    Έσθερ ΜακBέι, 51

Η πρώην τηλεοπτική παρουσιάστρια, υπέρμαχος του Brexit, η οποία παραιτήθηκε από υπουργός Εργασίας, σε ένδειξη διαμαρτυρίας και αυτή για τις διαπραγματεύσεις της Τερέζας Μέι.
«Πάντοτε ανέφερα ξεκάθαρα ότι αν έχω αρκετή υποστήριξη από τους συναδέλφους μου, θα ήθελα να είμαι υποψήφια (για την πρωθυπουργία). Πλέον έχω αυτή την υποστήριξη και θα προχωρήσω», τόνισε σε ραδιοφωνικό σταθμό.

    Ρόρι Στιούαρτ, 46

Ο Στιούαρτ, ένας πρώην διπλωμάτης, ο οποίος κάποτε περπάτησε 6,000 μίλια στο Ιράν, το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, την Ινδία και το Νεπάλ, προήχθη σε Γραμματέας Διεθνούς Ανάπτυξης αυτό το μήνα.
Ήταν υποστηρικτής της παραμονής της Βρετανίας στην Ε.Ε το 2016 και πλέον αντιτίθεται σε μια έξοδο «χωρίς συμφωνία».

    Γκρέιαμ Μπράντι, 51

Ο πρόεδρος της Επιτροπής 1922, Γκρέιαμ Μπράντι, ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να είναι υποψήφιος για την ηγεσία του Συντηρητικού κόμματος και ότι σκοπεύει το επόμενο διάστημα να αναφερθεί επίσημα στην υποψηφιότητά του.
«Πήρα την απόφαση να παραιτηθώ από τη θέση του προέδρου της Επιτροπής 1922 για να υπάρξει μία δίκαιη και διαφανής εκλογική διαδικασία» δήλωσε ο Μπράντι, καθώς ο ρόλος του θα ήταν, ως πρόεδρος της Επιτροπής, να συντονίσει την διαδικασία της διαδοχής στην ηγεσία των Τόρις.

    Τζέρεμι Χαντ, 52

Μία ακόμη επιβεβαίωση υποψηφιότητας για την κούρσα διαδοχής της Τερέζα Μέι, ήρθε σήμερα, πριν ακόμη κρυώσει το νέο της παραίτησής της, από τον υπουργό Εξωτερικών, Τζέρεμι Χαντ.
Ο Χάντ, ο οποίος αντικατέστησε τον Τζόνσον στο Φόρεϊν Όφις κάλεσε τους Συντηρητικούς να ενωθούν εναντίον ενός κοινού εχθρού - της ΕΕ.
Μιλώντας σε τοπική εφημερίδα στην εκλογική του περιφέρεια, με αφορμή τη συμμετοχή του σε ένα τοπικό φεστιβάλ, είπε ότι σκοπεύει «να ανακοινώσει την υποψηφιότητά του την κατάλληλη στιγμή».
Τα υπόλοιπα ονόματα που έχουν ακουστεί είναι οι: Μάικλ Γκόουβ, Άντρεα Λίντσομ, Ντόμινικ Ράαμπ, Σάτζιντ Τζαβίντ, Ντέιβιντ Ντέιβις, Πένι Μόρνταουντ, Άμπερ Ραντ, Μάτ Χάνκοκ, Τζάστιν Γκρίνινγκ, Λιζ Τρας, Κιτ Μόλτχαους και Τζέιμς Κλέβερλι.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters