Τη Νότια Κορέα θα επισκεφτεί το Σαββατοκύριακο ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, αφότου μία ανταλλαγή επιστολών με τον Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν δημιούργησε νέες ελπίδες για τον τερματισμό του πυρηνικού προγράμματος της Πιονγιάνγκ.
Ο Τραμπ πρόκειται να φθάσει στη Νότια Κορέα για μία διήμερη επίσκεψη το Σάββατο και την Κυριακή θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της χώρας Μουν Τζε Ιν, έπειτα από τη διάσκεψη της G20, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της Μουν.
Η ανακοίνωση πραγματοποιήθηκε μερικές ώρες αφότου ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο εξέφρασε την αισοδοξία ότι η επιστολή του Αμερικανού προέδρου στον Κιμ θα μπορούσε ανοίξει τον δρόμο για την επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων για το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας. 
Σύμφωνα με το πρακτορείο KCNA, ο Κιμ έλαβε μία «εξαιρετική» επιστολή, το «πολύ ενδιαφέρον περιεχόμενο της οποίας θα αναλογιστεί σοβαρά».
Αν και το περιεχόμενο της επιστολής δεν έγινε γνωστό, ο Κιμ εξήρε το «καταπληκτικό θάρρος» του Αμερικανού προέδρου, σε μία προφανή προσπάθεια να αναθερμανθούν οι σχέσεις των δύο χωρών μετά το φιάσκο της Συνόδου Κορυφής στο Ανόι, τον Φεβρουάριο, για την αποπυρηνικοποίηση της Πιονγιάνγκ. 
Κατά τη Σύνοδο στο Ανόι, η αμερικανική πλευρά ζήτησε πλήρη πυρηνικό αφοπλισμό της Β. Κορέας ως προϋπόθεση για την άρση κυρώσεων, ενώ ο Κιμ αξίωσε χαλάρωση ορισμένων ποινών ως αντάλλαγμα για την διακοπή εργασιών στην πυρηνική μονάδα της Γιονγκμπιόν. Οι δύο πλευρές αλληλοκατηγορήθηκαν για το αποτέλεσμα.
Αργότερα, η Βόρεια Κορέα πραγματοποίησε σειρά δοκιμών όπλων, περιλαμβανομένων δοκιμών με πυραύλους μικρού βεληνεκούς. Οι ΗΠΑ από την πλευρά τους επιβεβαίωσαν τον Μάιο ότι έχουν κατάσχει βορειοκορεατικό πλοίο υποστηρίζοντας ότι αυτό χρησιμοποιούνταν για την παράκαμψη των διεθνών οικονομικών κυρώσεων.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters, BBC