Από τις βρετανικές εκλογές της 12ης Δεκεμβρίου δεν θα αναδειχτεί μόνο ο νέος πρωθυπουργός. Θα καθοριστεί επίσης εάν η χώρα θα προχωρήσει με το Brexit τον Ιανουάριο ή θα διεξαχθεί ένα νέο δημοψήφισμα. Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον έχει δεσμευτεί για Brexit στις 31 Ιανουαρίου. Ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν έχει δεσμευτεί για δημοψήφισμα. Τα αποτελέσματα αναμένονται τις πρώτες πρωινές ώρες της 13ης Δεκεμβρίου.
Εν αναμονή της εκλογικής διαμάχης που θα κρίνει το μέλλον της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το Reuters παρουσιάζει τα πιθανότερα σενάρια.
Ο Τζόνσον εξασφαλίζει πλειοψηφία – Brexit τον Ιανουάριο
Ο Τζόνσον κερδίζει πλειοψηφία 326 εδρών ή και μεγαλύτερη – θα εξαρτηθεί και από τα ποσοστά που θα πάρουν τα μικρότερα κόμματα.   Αυτό θα δώσει τη δυνατότητα στον Τζόνσον να περάσει από το Κοινοβούλιο τη συμφωνία του Brexit την οποία διαπραγματεύθηκε με τις Βρυξέλλες νωρίτερα φέτος και η Βρετανία να αποχωρήσει από την Ε.Ε. στα τέλη Ιανουαρίου.
Μόλις η Βρετανία αποχωρήσει από την Ε.Ε., θα εισέλθει σε μια μεταβατική περίοδο κατά την οποία θα διατηρηθεί το μεγαλύτερο μέρος του status quo της σχέσης της με το μπλοκ. Η περίοδος αυτή θα διαρκέσει έως το τέλος του Δεκεμβρίου του 2020. Στη φάση αυτή θα διεξαχθούν διαπραγματεύσεις για μια συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου με την Ε.Ε., η οποία θα καθορίσει τη σχέση μεταξύ της πέμπτης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου και του μεγαλύτερου εμπορικού της εταίρου.
Ο Τζόνσον επιμένει ότι δεν θα παρατείνει τη μεταβατική περίοδο. Κάποιοι φοβούνται ότι αυτό μπορεί να σημαίνει ότι η περίοδος αυτή θα τελειώσει χωρίς συμφωνία, διακόπτοντας απότομα τις εμπορικές διευθετήσεις.
Οι Συντηρητικοί υποσχέθηκαν έναν προϋπολογισμό τον Φεβρουάριο, για να εισαχθεί ένα νέο σύστημα μετανάστευσης και να ξεκινήσουν οι υψηλότερες δαπάνες για τις υποδομές, χρηματοδοτούμενες από αυξημένο δανεισμό.
Ο Τζόνσον δεν εξασφαλίζει πλειοψηφία – Πιθανό δεύτερο δημοψήφισμα
Εάν ο Τζόνσον δεν εξασφαλίσει καθαρή πλειοψηφία, στο βρετανικό κοινοβούλιο κανένα κόμμα δεν θα έχει αυτοδυναμία, με αποτέλεσμα να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για συμμαχίες.
Ο Τζόνσον θα κάνει την πρώτη κίνηση. Είτε θα σχηματίσει κυβέρνηση είτε θα παραιτηθεί. Εάν δεν τα καταφέρει, καθώς δεν έχει εμφανείς συμμάχους, τη σκυτάλη θα πάρει ο Κόρμπιν. Ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος ίσως καταφέρει να πείσει το σκωτσέζικο κόμμα SNP – που τάσσεται υπέρ ενός δεύτερου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Σκωτίας - και τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες να τον στηρίξουν ή τουλάχιστον να μην τον καταψηφίσουν.
Εάν ο Κόρμπιν είναι σε θέση να σχηματίσει κυβέρνηση, τα μικρότερα κόμματα είναι πιθανόν να συνασπιστούν με στόχο τη διενέργεια δεύτερου δημοψηφίσματος για την παραμονή στην Ε.Ε. Οι Εργατικοί υποστηρίζουν ότι αυτό θα πρέπει να αφορά την επιλογή μεταξύ μιας νέας συμφωνίας για το Brexit που θα διαπραγματευτεί ο Κόρμπιν, και της παραμονής στην Ε.Ε.
Σύμφωνα με τον Κόρμπιν, στόχος είναι να διαπραγματευτεί αυτή τη νέα συμφωνία εντός τριών μηνών και να τη θέσει σε δημοψήφισμα σε έξι μήνες. Ο ίδιος θα παραμείνει ουδέτερος σε ένα δεύτερο δημοψήφισμα.
Σε κάθε περίπτωση, ο Κόρμπιν είναι απίθανο να εξασφαλίσει τη στήριξη μικρότερων κομμάτων για τις οικονομικές του μεταρρυθμίσεις. Μπορεί συνεπώς να προκηρύξει νέες εκλογές,
Ο Τζόνσον χάνει την πλειοψηφία, αλλά παραμένει στην εξουσία
Εάν ο Τζόνσον δεν εξασφαλίσει πλειοψηφία, ίσως προσπαθήσει να διατηρήσει την εξουσία, καταλήγοντας σε συμφωνίες με τους αντιπάλους του. Δεδομένου ότι δεν έχει ξεκάθαρους συμμάχους, ίσως αποφασίσει να αθετήσει την υπόσχεσή του – για δεύτερη φορά – για Brexit πάση θυσία τον Ιανουάριο.
Οι Εργατικοί εξασφαλίζουν πλειοψηφία
Εάν οι Εργατικοί διαψεύσουν τις δημοσκοπήσεις και εξασφαλίσουν πλειοψηφία, θα έχουν την απόλυτη ελευθερία να προκηρύξουν ένα δεύτερο δημοψήφισμα και να ξεκινήσουν την υλοποίηση του προγράμματος της ριζικής οικονομικής μεταρρύθμισης.
Στις πρώτες 100 ημέρες διακυβέρνησης, το Εργατικό Κόμμα υποστηρίζει ότι θα παρουσιάσει έναν προϋπολογισμό που θα τερματίζει τη λιτότητα, θα προχωρεί σε εθνικοποίηση βιομηχανιών και επιχειρήσεων, και θα επενδύσει σε έργα υποδομών.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters