Απεβίωσε σε ηλικία 82 ετών ο παλαίμαχος Άγγλος διεθνής τερματοφύλακας Γκόρντον Μπανκς, γκολκίπερ της Εθνικής ομάδας που το 1966 κατάκτησε το πρώτο και μοναδικό Παγκόσμιο Κύπελλο στην Ιστορία της.
Στην καριέρα του σε διασυλλογικό επίπεδο, ο Μπανκς είχε φορέσει τις φανέλες των Τσέστερφιλντ, Λέστερ και Στόουκ, ενώ η διεθνής ομοσπονδία Ιστορίας και Στατιστικής του ποδοσφαίρου (IFFHS) τον έχει κατατάξει ως τον δεύτερο καλύτερο τερματοφύλακα του 20ού αιώνα, πίσω από τον Ρώσο Λεβ Γιασίν και μπροστά από τον Ιταλό Ντίνο Τζοφ.
Ο Μπανκς έμεινε γνωστός για την απίθανη απόκρουση που είχε κάνει σε κεφαλιά του Πελέ στον αγώνα με τη Βραζιλία, στο Μουντιάλ του Μεξικού το 1970, η οποία έμεινε κλασική στο πέρασμα των χρόνων και κατά πολλούς είναι η ωραιότερη επέμβαση που έγινε ποτέ.
Ο Μπανκς είχε γεννηθεί στις 30 Δεκεμβρίου 1937 στο Σέφιλντ. Στη διάρκεια της καριέρας του φόρεσε 73 φορές τη φανέλα με το εθνόσημο και για έξι χρόνια αναδεικνυόταν από τη FIFA ως ο τερματοφύλακας της χρονιάς. Ο κορυφαίος Άγγλος τερματοφύλακας όλων των εποχών, σύμφωνα με την IFFHS, είχε αποσυρθεί το 1972.
Τον Οκτώβριο εκείνης της χρονιάς είχε ένα αυτοκινητιστικό ατύχημα, το οποίο του στοίχισε την όραση από το ένα μάτι και στη συνέχεια την καριέρα του. Παρόλα αυτά, έκανε ένα πέρασμα από τις ΗΠΑ το 1977 και το 1978, με τους Φορτ Λόντερντεϊλ Στράικερς.

naftemporiki.gr