Eίναι πλέον οριστικό και αμετάκλητο: οι Ολυμπιακοί και Παραολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο θα διεξαχθούν το 2021, λόγω της πανδημίας.
Την πολύκροτη -αλλά αναμενόμενη- απόφαση ανακοίνωσε με δήλωσή του ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίντζο Άμπε, μετά από πυρετώδη τηλεδιάσκεψη με τον πρόεδρο της ΔΟΕ Τόμας Μπαχ και εκπροσώπους της Οργανωτικής Επιτροπής.
Aκολούθησε επίσημη από τη ΔΟΕ, χωρίς ακριβείς ημερομηνίες. «Οι Αγώνες θα διεξαχθούν μετά το τέλος του 2020 και πριν τελειώσει το καλοκαίρι του 2021, ώστε να προασπιστεί η υγεία των αθλητών και όλων των εμπλεκομένων», λέει η αρχική ενημέρωση, η οποία επικαλείται την οδηγία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας («η κρίση του κορονοϊού επιταχύνεται»).
Αναμένονται και διευκρινίσεις για την προκριματική διαδικασία στα διάφορα αθλήματα. Μέχρι τώρα έχει εξασφαλίσει τη συμμετοχή του στους Ολυμπιακούς το 57% των προβλεπόμενων αθλητών.
Το σλόγκαν «Τokyo 2020» θα εξακολουθήσει να χρησιμοποιείται, παρά την αναβολή, για λόγους συμβολικούς αλλά και χορηγικούς.
Πριν αποφασιστεί η αναβολή εξετάστηκαν άλλα -προβληματικά- σενάρια, όπως η διεξαγωγή των Αγώνων κεκλεισμένων των θυρών ή με λιγότερα αθλήματα. Η αναβολή για το 2021 θεωρήθηκε προτιμότερη, αφού ουδείς γνωρίζει σε ποια κατάσταση θα βρίσκεται η υφήλιος το ερχόμενο καλοκαίρι.
Το ενδεχόμενο ματαίωσης δεν συζητήθηκε καν, αφού η ζημιά για την ιαπωνική οικονομία θα ήταν δυσβάσταχτη.
«Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή συμφώνησε 100 τοις εκατό με την εισήγησή μου», δήλωσε ο Άμπε, ο οποίος αρχικά ήταν υπέρμαχος της διεξαγωγής των Αγώνων στις καθορισμένες ημερομηνίες, αφού η Ιαπωνία παρουσιάζει σχετική ύφεση στους δείκτες της επιδημίας.
«Τώρα μπορούμε να αφοσιωθούμε στην προετοιμασία μίας Ολυμπιάδας που θα παρουσιάσει το αληθινό πρόσωπο της Ιαπωνίας, χωρίς την πίεση του κορονοϊού. Και οι αθλητές θα έχουν τη δυνατότητα να προετοιμαστούν όσο γίνεται καλύτερα», τόνισε ο Ιάπωνας πρωθυπουργός.
Η Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων είχε προγραμματιστεί για τις 24 Ιουλίου 2020, ενώ η λαμπαδηδρομία επί ιαπωνικού εδάφους θα ξεκινούσε την ερχόμενη Πέμπτη. Οι ημερομηνίες των Παραολυμπιακών Αγώνων (με τους χιλιάδες αθλητές που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες) ήταν: 25 Αυγούστου – 6 Σεπτεμβρίου.
Τις προηγούμενες ώρες ζητήθηκε η αναβολή των Αγώνων από ανώτατα στελέχη της ιαπωνικής κυβέρνησης και της Οργανωτικής Επιτροπής, ενώ τα ξημερώματα έκανε σχετικό διάβημα η Ολυμπιακή Επιτροπή των ΗΠΑ, επικαλούμενη την έρευνα που διεξήγαγε με τη συμμετοχή 1780 αθλητών.
Ο αντιπρόεδρος της ΔΟΕ Ντικ Πάουντ προανήγγειλε την απόφαση περί αναβολής με δηλώσεις του χθες στην USA Today. «Θα αναβάλλουμε άμεσα τους Αγώνες και θα ασχοληθούμε σιγά σιγά με τις λεπτομέρειες», τόνισε ο 78χρονος παράγοντας.
Το καλοκαίρι του 2021 είναι αρκετά φορτωμένο, με τη διεξαγωγή των Παγκοσμίων Πρωταθλημάτων στίβου (στο Γιουτζίν του Όρεγκον) και κολύμβησης (στη Φουκουόκα της Ιαπωνίας), αλλά πιστεύεται ότι θα υπάρξει ευελιξία ώστε να βρεθούν λύσεις. Το ίδιο ισχύει για τις πλουσιοπάροχες χορηγίες που βρέθηκαν στον αέρα, καθώς και για τις συμφωνίες για τα τηλεοπτικά δικαιώματα.
Κορυφαίοι αθλητές και ολυμπιονίκες, με πρώτη την Κατερίνα Στεφανίδη, ξεκίνησαν τον χώρο των αντιδράσεων όταν ανακοινώθηκε ότι πρόθεση της ΔΟΕ ήταν να διεξάγει κανονικά τους αγώνες.
Μέσα στην εβδομάδα που προηγήθηκε, πολλές εθνικές Ολυμπιακές Επιτροπές και μεμονωμένοι πρωταθλητές πρόσθεσαν τη δική τους φωνή διαμαρτυρίας απειλώντας με μποϊκοτάζ. Από την αντίστοιχη ελληνική δεν έχει υπάρξει επίσημη τοποθέτηση.
Στο παρελθόν έχουν ματαιωθεί τρεις Ολυμπιάδες λόγω των Παγκοσμίων Πολέμων (1916, 1940, 1944), αλλά ουδέποτε αποφασίστηκε αναβολή Ολυμπιακών Αγώνων για οποιονδήποτε λόγο. Σημειώνονται και τα μποϊκοτάζ του 1976, του 1980 και του 1984 από διάφορες χώρες για πολιτικούς λόγους.

documentonews.gr