Είχαν δραπετεύσει από το Ίδρυμα Αγωγής Ανήλικων Αρρένων Βόλου και έγιναν ο φόβος και ο τρόμος στην Αττική, καθώς συμμετείχαν σε δεκάδες ληστείες και κλοπές. Ο καθένας από τους τέσσερις ανήλικους έχει κατά μέσο όρο στο βιογραφικό του δέκα ληστείες, σε όλο το λεκανοπέδιο της Αττικής.
Η συμμορία που είχαν «στήσει» τέσσερα άτομα, ηλικίας περίπου 15 ετών, εξαρθρώθηκε από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αθηνών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής της ΕΛ.ΑΣ. πριν από λίγες ημέρες. Οι κακοποιοί είχαν ως συνεργό ακόμη έναν ανήλικο, ο οποίος ήταν ήδη έγκλειστος στο Ίδρυμα Αγωγής Ανηλίκων Αρρένων Στοιχειώδους Εκπαίδευσης (ΙΑΑΑΣΕ) Βόλου.
Οι δύο από τους τέσσερις συλληφθέντες, εμπλέκονταν και στην άλλη συμμορία ανηλίκων, που εξάρθρωσε η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Νοτιοανατολικής Αττικής τον περασμένο Φεβρουάριο. Οι δύο ανήλικοι τότε, μαζί με άλλους συνεργούς τους έσπαγαν καταστήματα με πέτρες και καπάκια από φρεάτια και «σήκωναν» τα ταμεία φούρνων, καφετεριών και άλλων μαγαζιών εστίασης.
Η εγκληματική συμμορία χτυπούσε ανυποψίαστους ανηλίκους και είναι η δεύτερη συμμορία κάτω των… 18 με εγκληματική δράση που εξαρθρώνει η ΕΛ.ΑΣ. το τελευταίο εξάμηνο. Σύμφωνα με τη δικογραφία της υπόθεσης, οι «μικροί» ξεκίνησαν τη δράση τους τουλάχιστον το τελευταίο δίμηνο, έχοντας ως αποκλειστικό σκοπό τη διάπραξη ληστειών εις βάρος ανηλίκων. Οι δράστες λειτουργούσαν ως ομάδα τριών ή ακόμη και τεσσάρων ατόμων και προσέγγιζαν τα θύματά τους, για να τους αφαιρέσουν τα κινητά τηλέφωνα, αλλά και διάφορα τιμαλφή και χρήματα. Συνήθως περπατούσαν στον δρόμο, σε μία προσπάθεια να εντοπίσουν τους «εύκολους στόχους» και να κινηθούν πάρα πολύ γρήγορα, για να έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα: κινητά τηλέφωνα, γυαλιά, αλυσίδες και χρήματα. Οι αστυνομικοί της Ασφάλειας Αθηνών μετά από πολύμηνη έρευνα συγκέντρωσαν 29 καταθέσεις μαρτύρων, αλλά και θυμάτων, με αποτέλεσμα να κατορθώσουν μετά από επιχείρηση, να συλλάβουν τους δράστες. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στη δικογραφία της υπόθεσης, ορισμένα από τα θύματα αναγνώρισαν τους δράστες ως τα άτομα που τους επιτέθηκαν, τους χτύπησαν και τους απείλησαν με μαχαίρια.
Το βιογραφικό του πρώτου συλληφθέντα, 15 ετών, είναι αρκετά «εντυπωσιακό», καθώς εκτός από τη συμμορία στην οποία συμμετείχε και εξάρθρωσε η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αθηνών, είχε απασχολήσει σε άλλα 14 βίαια περιστατικά από τα τέλη του 2017, όταν συνελήφθη για πρώτη φορά.
Οι δύο από τους τέσσερις ήταν μέλη της σπείρας, που είχε ρημάξει τα νότια προάστια.
Παραφυλούσαν έξω από τα καταστήματα, έσπαγαν τις πόρτες με καπάκια υπονόμων και μετά ανενόχλητοι έπαιρναν τη… λεία.
Οι δύο από τους τέσσερις ανήλικους… ποντικούς συμμετείχαν στη συμμορία που δρούσε από τον Δεκέμβριο στα νότια προάστια. Είχαν διαρρήξει πάνω από 27 καταστήματα, για να αρπάξουν χρήματα από τα ταμεία. Σύμφωνα με τη δικογραφία που σχημάτισαν τότε οι αστυνομικοί, αναζητήθηκαν οι γονείς των ανηλίκων, χωρίς ωστόσο να καταστεί δυνατός ο εντοπισμός τους. Ο ένας από τους δράστες είχε διαφύγει στις 27 Ιανουαρίου από το Ιδρυμα Αγωγής Ανηλίκων Αρρένων Στοιχειώδους Εκπαίδευσης Βόλου, όπου κρατούνταν. Για έναν άλλον ανήλικο, μάλιστα, προέκυψε ότι έχει δηλωθεί εξαφάνιση στις 9 Φεβρουαρίου από τη μητέρα του… Στις απολογίες τους τότε οι κατηγορούμενοι αποδέχθηκαν τις εις βάρος τους κατηγορίες και ότι διέπρατταν συστηματικά κλοπές, κυρίως σε καταστήματα, κατά τις οποίες μετέβαιναν με δίκυκλα που αφαιρούσαν.

e-thessalia.gr