Η επιλογή του ονόματος ενός παιδιού είναι μια πολύ δύσκολη διαδικασία, καθώς οι γονείς καλούνται να πάρουν μια απόφαση που θα σημαδέψει το παιδί τους για όλη την υπόλοιπη ζωή του. Πόσες φορές δεν έχουμε ακούσει ιστορίες με ατελείωτους καβγάδες και εντάσεις μεταξύ των οικογενειών για το όνομα;

Σύμφωνα με την παράδοση, τα παιδιά παίρνουν τα ονόματα των παππούδων τους. Μάλιστα συνηθίζεται το πρώτο παιδί να αποκτά όνομα από την πλευρά του πατέρα και το δεύτερο από την πλευρά της μητέρας. Έτσι, λοιπόν, οι πιο παραδοσιακοί γονείς ακολουθούν τα έθιμα και δίνουν στο παιδί τους ένα από τα ονόματα των δικών τους γονιών, είτε τους αρέσει είτε όχι.

Είναι, όμως, και η κατηγορία των πιο «προχωρημένων» γονιών που πηγαίνουν αντίθετα με τις νόρμες της παράδοσης και επιλέγουν όνομα ανεξάρτητα από τους παππούδες. Συνήθως είναι κάποιο όνομα αρχαιοελληνικό που τους αρέσει πολύ ή κάποιο πέρα από τα συνηθισμένα.

Ένα ακόμη καθοριστικό ζήτημα στην ονοματοδοσία είναι το θρησκευτικό τάμα. Εάν ένας γονιός έχει κάνει τάμα σε Άγιο, τότε σε ένδειξη ευχαριστίας δίνει το όνομα του Αγίου αυτού στο παιδί του. Μερικοί συνηθίζουν να δίνουν δυο ονόματα: ένα του τάματος και ένα του παππού ή της γιαγιάς, ούτως ώστε να μη μείνει κανείς παραπονεμένος!

Σε παλαιότερες εποχές το όνομα καθοριζόταν αποκλειστικά από τον νονό του παιδιού. Αυτός αποφάσιζε αν στο παιδί θα δοθεί το όνομα κάποιου συγγενή ή κάποιο άλλο δικής του επιθυμίας. Από εδώ φαίνεται πόσο μεγάλη αξία είχε ο νονός για την ελληνική οικογένεια. Ο θεσμός του αναδόχου έχει και τώρα σπουδαία αξία, ωστόσο οι αποφάσεις παίρνονται από κοινού με τους γονείς, επισφραγίζοντας συνήθως μια φιλία που τώρα πια περνάει σε επίπεδο κουμπαριάς. Ο νονός του παιδιού σύμφωνα με την παράδοση είναι το ίδιο πρόσωπο με αυτόν που πάντρεψε τους γονείς, ωστόσο αυτός ο κανόνας έχει σπάσει και πολλές φορές βλέπουμε νονούς άλλα πρόσωπα που ανήκουν στον φιλικό κύκλο των γονιών. Ο νονός ή η νονά μαζί με το όνομα, φορά στο παιδί και τον βαπτιστικό σταυρό, σύμβολο του Χριστιανισμού.

Εάν πρόκεται να γίνετε νονοί σύντομα, τότε επισκεφθείτε το ηλεκτρονικό κατάστημα kosmima24.gr για να επιλέξετε τον κατάλληλο βαπτιστικό σταυρό για το βαφτιστήρι σας! Ανάλογα το φύλο του παιδιού, υπάρχει και η σωστή συλλογή σχεδίων για να γίνει πιο εύκολη η επιλογή σας. Εάν πρόκεται να βαφτίσετε αγοράκι, τότε στο kosmima24 μπορείτε να επιλέξετε τη συλλογή «βαπτιστικοί σταυροί για αγόρι» θαυμάζοντας μια ποικιλία σχεδίων σε χειροποίητους χρυσούς σταυρούς 9, 14 και 18 καρατίων. Όμορφοι βαπτιστικοί σταυροί με αλυσίδα σε κίτρινη ή λευκή απόχρωση με γυαλιστερή ή ματ υφή και μάλιστα στις πιο προσιτές τιμές της αγοράς! Αγοράστε τον βαπτιστικό σταυρό για αγόρι της αρεσκείας σας και αποκτήστε τον εύκολα με δωρεάν έξοδα αποστολής σε όποιο σημείο της Ελλάδας βρίσκεστε!