Στα 878,4 εκατ. ευρώ ανέρχεται ο χριστουγεννιάτικος μποναμάς του αγροτικού κόσμου, καθώς χθες ξεκίνησε η πίστωση στους λογαριασμούς των δικαιούχων παραγωγών του υπολοίπου της βασικής ενίσχυσης, της «πράσινης» ενίσχυσης, καθώς και της ενίσχυσης των νέων γεωργών. Παράλληλα, σύμφωνα με όσα προβλέπονται σε τροπολογία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, το σωρευτικό ακατάσχετο έως 7.500 ευρώ στις αγροτικές επιδοτήσεις θα ισχύει παράλληλα με το μηνιαίο ακατάσχετο των 1.250 ευρώ. Με άλλες διατάξεις αυστηροποιείται το πλαίσιο ελέγχου στην αλυσίδα διακίνησης νωπών και ευαλλοίωτων αγροτικών προϊόντων μέσω της ψηφιακής διασταύρωσης παραστατικών, ενώ προβλέπεται μέχρι και άρση του τραπεζικού απορρήτου σε περιπτώσεις υπόνοιας για καταχώριση νοθευμένων, εικονικών ή πλαστών παραστατικών.
Αναλυτικότερα, αρχής γενομένης από τις πληρωμές, σύμφωνα με την ανακοίνωση του αρμόδιου οργανισμού ΟΠΕΚΕΠΕ, χθες, καταβλήθηκε:
    σε 595.858 δικαιούχους το υπόλοιπο της βασικής ενίσχυσης συνολικού ύψους 323.511.303 ευρώ. Σημειώνεται ότι μαζί με την προκαταβολή που δόθηκε τον Οκτώβριο το σύνολο της βασικής ενίσχυσης που έχει καταβληθεί στους Έλληνες γεωργούς για την ενιαία αίτηση ενίσχυσης έτους 2018 ανέρχεται στο ποσό του 1,006 δισ. ευρώ, στο οποίο συμπεριλαμβάνεται και το ποσό των 14,5 εκατ. ευρώ, της αξίας των χορηγούμενων δικαιωμάτων από το εθνικό απόθεμα έτους 2018.
    σε 597.321 δικαιούχους η «πράσινη» ενίσχυση ύψους 525.823.405 ευρώ.
    σε 70.324 δικαιούχους η ενίσχυση για τους γεωργούς νεαρής ηλικίας ύψους 28.987.120 ευρώ.
Επιπλέον, ο ΟΠΕΚΕΠΕ προχωρά στη χορήγηση των κρατικών ενισχύσεων ήσσονος σημασίας. Ήδη έχει ολοκληρωθεί η πίστωση των τραπεζικών λογαριασμών 44.953 δικαιούχων με συνολικό ποσό ενίσχυσης 40,3 εκατ. ευρώ και έως τα Χριστούγεννα θα ολοκληρωθεί η χορήγηση ήσσονος σημασίας στους αιγοπροβατοτρόφους της Λέσβου (1,6 εκατ. ευρώ) και στους καπνοπαραγωγούς της ποικιλίας «Μπασμά» (8,3 εκατ. ευρώ).
Ταυτόχρονα, στην τροπολογία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο με τίτλο «Επείγουσες ρυθμίσεις αρμοδιότητας Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής» και αφορά το ακατάσχετο των 7.500 ευρώ για την προστασία των πληρωμών των άμεσων ενισχύσεων (της βασικής και «πράσινης» ενίσχυσης, των ενισχύσεων σε νέους αγρότες, σε μικροκαλλιεργητές, των συνδεδεμένων καθώς και της ειδικής ενίσχυσης του βάμβακος) επισημαίνεται ότι περιλαμβάνει και τα ενεργά κατασχετήρια, ενώ ισχύει παράλληλα με το ακατάσχετο του λογαριασμού ύψους 1.250 ευρώ μηνιαίως. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου, με την εν λόγω διάταξη προστατεύεται το 88% των δικαιούχων που λαμβάνουν κοινοτικές ενισχύσεις του Πυλώνα I (άμεσες ενισχύσεις).
Όπως διευκρίνισε ο αρμόδιος υπουργός Σταύρος Αραχωβίτης, «οι εκχωρήσεις και οι πάγιες εντολές προς τον ΕΛΓΑ και τους προμηθευτές ισχύουν κανονικά, όπως επίσης και οι ρυθμίσεις οφειλών. Επίσης, συνεχίζει να ισχύει το ακατάσχετο τραπεζικού λογαριασμού ύψους 1.250 ευρώ τον μήνα. Έτσι, έχουμε 1.250 ευρώ επί 12 μήνες ίσον 15.000 ευρώ, συν 7.500 ευρώ στις επιδοτήσεις. Με τη ρύθμιση αυτή καλύπτεται το σύνολο της επιδότησης του 90% των παραγωγών, ποσοστό που αντιστοιχεί στο σύνολο των μικρομεσαίων αγροτών. Η ρύθμιση για το ετήσιο ακατάσχετο θα ισχύσει από τις 10 Δεκεμβρίου του 2018 και ανά ημερολογιακό έτος». Παράλληλα, μέσω άλλων διατάξεων προωθείται η ψηφιακή διασταύρωση παραστατικών στην αλυσίδα διακίνησης νωπών και ευαλλοίωτων αγροτικών προϊόντων αλλά και η αυστηριοποίηση των ελέγχων που περιλαμβάνουν μέχρι και άρση του τραπεζικού απορρήτου - σε περίπτωση παραβίασης του νόμου 4492/2017, ο οποίος προβλέπει την υποχρεωτική πληρωμή των παραγωγών νωπών και ευαλλοίωτων προϊόντων μέσα σε 60 ημέρες. Μέσω των ψηφιακών ελέγχων των τιμολογίων επιδιώκεται να επιτυγχάνεται άμεσα η διασταύρωση στοιχείων, ενώ η άρση του τραπεζικού απορρήτου αφορά περιπτώσεις υπόνοιας για καταχώριση νοθευμένων, εικονικών ή πλαστών παραστατικών.
Στο μεταξύ, παρατείνεται έως τις 30 Ιουνίου 2019 η προθεσμία υποβολής αιτήσεων νομιμοποίησης κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων που βρίσκονται εντός ή πλησίον οικισμών, η οποία είχε λήξει στις 4/12/2017, καθώς για λόγους που αφορούν καθυστερήσεις της διοικητικής διαδικασίας δεν δόθηκε η δυνατότητα σε μεγάλο πλήθος κτηνοτρόφων να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις της νομοθεσίας και αναστέλλεται η ισχύς τυχόν υφιστάμενων πράξεων αποβολής ή κατεδάφισης για το ίδιο χρονικό διάστημα. 
Αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ
Αποζημιώσεις 3,9 εκατ. ευρώ θα καταβάλει σήμερα ο ΕΛΓΑ σε 3.619 δικαιούχους αγρότες και κτηνοτρόφους. Η πληρωμή αυτή αφορά κυρίως αποζημιώσεις φυτικής παραγωγής και ζωικού κεφαλαίου για το έτος ζημιάς 2018, καθώς και ελάχιστες περιπτώσεις αποζημιώσεων που εκκρεμούσαν για το έτος  ζημιάς 2017. Διευκρινίζεται ότι για το έτος ζημιάς 2018 καταβάλλεται το 70% των αντίστοιχων αποζημιώσεων φυτικής παραγωγής και το 100% των αντίστοιχων αποζημιώσεων ζωικού κεφαλαίου.

Δανάη Αλεξάκη (naftemporiki.gr)