Στις Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Θεσσαλίας, που δεν απέστειλαν τα στοιχεία με όσες εκτάσεις είχε ολοκληρωθεί η διαδικασία εξέτασης της «εμπλοκής» τους με τους αναρτημένους ή επικυρωμένους δασικούς χάρτες, επιρρίπτει την ευθύνη για τη μη πληρωμή της προκαταβολής της βασικής ενίσχυσης τον Οκτώβριο, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Απαντώντας σε ερώτηση της βουλεύτριας Σερρών, Φωτεινής Αραμπατζή, ο υφυπουργός ΑΑΤ, Βασίλης Κόκκαλης, αντικαθιστώντας τον υπουργό, Σταύρο Αραχωβίτη, είπε συγκεκριμένα: «Γιατί δεν πληρώθηκαν αρκετοί από τον Βόλο, από τη Λάρισα; Σύμφωνα με τον Οργανισμό του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, σε συνδυασμό με τον περίφημο νόμο του «Καλλικράτη», την πιστοποίηση της νομικής ισχύος των γεωργικών ακινήτων και τον γεωγραφικό προσδιορισμό έχουν οι ΔΑΟΚ της κάθε Περιφέρειας.
Δεν προσπαθώ να ρίξω το μπαλάκι στις ΔΑΟΚ. Ήδη ήρθαμε σε συνεργασία με τους Περιφερειάρχες, προκειμένου η ΔΑΟΚ, η οποία γνωρίζει τα ακίνητα στην περιοχή, εάν δηλαδή παραμένουν στον ιδιοκτήτη ή εάν έχουν αλλάξει σύνορα, προκειμένου να προσκομισθούν στις Διευθύνσεις Δασών και να πληρωθούν, όπως και θα πληρωθούν μέχρι τα Χριστούγεννα όλοι αυτοί τους οποίους αφορούν οι αναδασμοί, οι διανομές, τα παραχωρητήρια.
Εκχερσώσεις με άδεια. Με βεβαίωση από τη Διεύθυνση Δασών μπορούν να πληρωθούν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Εκχερσώσεις χωρίς άδεια ρυθμίζονται από τον Δασικό Κώδικα. (...) Θα μου πείτε: Υπήρχε μία καθυστέρηση. Ναι. Όμως, για το γεγονός ότι κάποιες ΔΑΟΚ δεν απέστειλαν, ως όφειλαν, γι’ αυτό ευθύνεται η ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης;»
Η κυρία Αραμπατζη είχε προηγουμένως μιλήσει για «τα τεράστια προβλήματα τα οποία υπέστη ο αγροκτηνοτροφικός κόσμος της χώρας στην πρόσφατη προκαταβολή της ενιαίας ενίσχυσης με την ανευθυνότητα και τη προχειρότητα με την οποία χειριστήκατε το θέμα των δασικών χαρτών»και συμπλήρωσε σχετικά:
 «Το βίωσαν οι παραγωγοί, κύριε Υπουργέ, γιατί όχι μόνο έμειναν απλήρωτοι αυτοί, οι οποίοι δεν μπήκαν στις προβλεπόμενες διαδικασίες ενστάσεως, τις οποίες η δική σας Κυβέρνηση το 2017 νομοθέτησε, αλλά έμειναν απλήρωτοι -και αυτό είναι πρωτόγνωρο- ακόμη και αυτοί οι οποίοι υπέβαλαν ενστάσεις -και πολύ κοστοβόρες, κύριε Υπουργέ- και είδαν τους λογαριασμούς τους άδειους.
Την προηγούμενη εβδομάδα βρέθηκα στην εκλογική σας περιφέρεια, τη Λάρισα, όπου φαντάζομαι θα γνωρίζετε πολύ καλά ότι υπάρχουν ολόκληρα χωριά στα οποία δεν πήρε το τσεκ ούτε ένας παραγωγός παρ’ ότι ενιστάμενος, ενώ, για παράδειγμα, στα Φάρσαλα δεν πληρώθηκε κανένας. Το δυσάρεστο είναι ότι η εικόνα η οποία παρουσιάζεται σήμερα, η οποία αφορά στο ένα τρίτο των δασικών χαρτών της χώρας αύριο, κύριε Υπουργέ, θα συμβεί με τις δικές σας ενέργειες στις περιοχές οι οποίες έγινε ανάρτηση, όπως, για παράδειγμα, στην εκλογική μου περιφέρεια που του χρόνου οι αγρότες θα βιώσουν τα αποτελέσματα των χειρισμών σας.
Εμείς, κύριε Υπουργέ, σας είχαμε προειδοποιήσει κοινοβουλευτικά, κρούαμε τον κώδωνα του κινδύνου και καταθέσαμε σχετική τροπολογία που σας ζητούσαμε να εξαιρέσετε όλες τις καλλιεργούμενες εκτάσεις τις οποίες νέμονται οι παραγωγοί της χώρας με τίτλο του ελληνικού Δημοσίου, τα λεγόμενα κληροτεμάχια προ του 1975 για να τελειώνει αυτή η περιπέτεια. Δεν μας ακούσατε και βάλατε τους παραγωγούς σε αυτή τη διαδικασία. Οι παραγωγοί δεν έχασαν μόνο τη βασική ενίσχυση, αλλά θα χάσουν όλες τις συνδεδεμένες ενισχύσεις, το «πρασίνισμα» και πολύ φοβάμαι ότι αν η κατάσταση συνεχιστεί έτσι, θα χάσουν και όλα τα προγράμματα του δεύτερου πυλώνα, βιολογική μικρορύπανση.
Και για να αντιμετωπίσετε την καταιγίδα αυτή που έρχεται, εννοώ των δεύτερων πληρωμών, κύριε Υπουργέ, μετά λύπης μου πληροφορούμαι ότι έχετε δώσει εντολή στα δασαρχεία της χώρας όπου υπάρχουν αμφισβητούμενες δασικές εκτάσεις να προσέλθουν παραγωγοί άρον-άρον και να κάνουν αιτήματα εξαγοράς του κλήρου που κατέχουν με νόμιμο τίτλο του ελληνικού Δημοσίου, αποδεικνύοντας βεβαίως στην πράξη αυτό που σας λέγαμε από την πρώτη στιγμή ότι το μέτρο σας για τους δασικούς χάρτες είχε καθαρά εισπρακτικό χαρακτήρα.»

agro24.gr