Σαφώς λιγότερα χρήματα από αυτά που είχαν υπολογίσει ότι θα λάβουν, διαπίστωσαν ότι πήραν τελικά την Τετάρτη, εκατοντάδες αγρότες – δικαιούχοι του προγράμματος μείωσης της νιτρορύπανσης.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου, τα περισσότερα προβλήματα εντοπίζονται σε Λάρισα, Φάρσαλα και νομό Μαγνησίας. Εκεί, αρκετοί αγρότες διαπίστωσαν την Τετάρτη, ότι αντί να λάβουν το 75% της προκαταβολής που δικαιούντο, πήραν μόνον ένα ποσοστό πέριξ του 30%, με αποτέλεσμα να έχουν βγει ήδη εκτός προγραμματισμού, καθώς υπολόγιζαν πολύ σε αυτά τα χρήματα, για τις ανάγκες τις εκμετάλλευσής τους.
Το κακό ωστόσο είναι ότι αρκετοί εξ αυτών, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει ο ΑγροΤύπος, δεν είχαν καν ενημερωθεί ότι έχουν πρόβλημα με τους δασικούς χάρτες, γιατί πολύ πιθανόν δεν είδαν ποτέ τύχον ηλεκτρονικό μήνυμα, που έλαβαν από τον οργανισμό πληρώμων (ΟΠΕΚΕΠΕ).
Υπενθυμίζεται ότι από την Τετάρτη ξεκίνησαν οι πληρωμές για τα αγρο-περιβαλλοντικά που εκκρεμούσαν, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Μεταξύ άλλων, πληρώθηκε το πρόγραμμα μείωσης της νιτρορύπανσης (Δράση 10.104), του Μέτρου 10 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020.
Το ποσό που καταβλήθηκε για το πρόγραμμα μείωσης της νιτρορύπανσης ανέρχεται περίπου στα 26,9 εκατ. ευρώ και αφορά 3.741 δικαιούχους από διάφορες περιοχές της χώρας. Αφορούσε δε, όπως είπαμε και πιο πάνω, την καταβολή προκαταβολής του 75% των αιτούμενων ποσών ενίσχυσης στους ενταγμένους παραγωγούς του πρώτου έτους εφαρμογής (2018).
Επίσης, την Τετάρτη πραγματοποιήθηκε η καταβολή της ενίσχυσης προκαταβολής του 80% των αιτούμενων ποσών ενίσχυσης στους ενταγμένους στο Κομφούζιο. Το ποσό που καταβλήθηκε ανήλθε σε 1.930.398 ευρώ σε 3.387 δικαιούχους (για δεύτερη Πρόσκληση) και 1.017.221 ευρώ σε 4.990 δικαιούχους (για πρώτη Πρόσκληση).
Τέλος, καταβλήθηκε ποσό 329.196 ευρώ (προκαταβολή 85%) σε 838 δικαιούχους ενταγμένους παραγωγούς του πρώτου έτους εφαρμογής (2018) στην εναλλακτική καταπολέμηση ζιζανίων στους ορυζώνες (ψευδοσπορά).
Σημειώνεται ότι κατά των αποτελεσμάτων της πληρωμής προκαταβολής, οι παραγωγοί μπορούν να υποβάλλουν ένσταση από την Παρασκευή, 4 Ιανουαρίου 2019 έως και την Πέμπτη, 17 Ιανουαρίου 2019, ηλεκτρονικά μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος της Δράσης με τη χρήση των προσωπικών τους κωδικών.

agrotypos.gr