H φετινή χρονιά για τον καπνό θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ικανοποιητική, καθώς σε λίγες εβδομάδες κλείνει ο κύκλος της συλλογής που άρχισε το καλοκαίρι.
Το σύνολο των καλλιεργούμενων εκτάσεων συγκρινόμενα με την περσινή περίοδο είναι αισθητά διαφοροποιημένο τόσο σε ποιότητα όσο και σε ποσότητα.
Ξεκίνησε το μάζεμα στις ποικιλίες Κατερίνης (που αποτελεί και την πλειοψηφία της ντόπιας παραγωγής) και Μπασμά στην Ελασσόνα, ενώ τις αμέσως επόμενες μέρες θα ξεκινήσει η συλλογή και για τα Βιρτζίνια.
Η ποιότητα μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τον γραμματέα του Καπνικού Συνεταιρισμού Ελασσόνας και μέλος της Πανελλήνιας Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ακατέργαστου Καπνού, Γιώργο Κατσαρό, είναι πολύ καλή.
«Με πολλή, εντατική προσωπική δουλειά (όλων των μελών των οικογενειών, αποτέλεσμα της έλλειψης εργατικών χεριών) προσπαθούμε να κερδίσουμε χρόνο και να μαζέψουμε την κατάλληλη στιγμή το προϊόν.
Ευτυχώς έχουμε σύμμαχο τον καιρό και όλα πάνε κατ’ ευχήν. Ευελπιστούμε οι τιμές που θα απολαύσουμε φέτος να είναι καλύτερες από πέρυσι. Οι βιομηχανίες οφείλουν να στηρίξουν το προϊόν και την προσπάθεια που καταβάλλουμε».
Οι βιομηχανίες θα ανοίξουν τα χαρτιά τους το τρίτο δεκαήμερο του μήνα, καθώς θα ξεκινήσουν οι πρώτες αγοραπωλησίες για τα α’ και β’ χέρια Κατερίνης, με τις διαπραγματεύσεις να διαρκούν έως και τα Χριστούγεννα, οπότε θα φύγουν από τις αποθήκες και οι τελευταίες ποσότητες.

ypaithros.gr